Umirovljenici, ovih 10 tema vas je najviše zanimalo u 2021. godini!

Jasmina Grgurić
30. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Godinu na izmaku obilježila su goruća pitanja za naše umirovljenike. Među njima, kao i obično, dominiraju ona financijska, a kako i ne bi kada su malene mirovine u pandemiji i gospodarskoj krizi uslijed rasta troškova i cijena postale još manje. Građani se nadaju većim mirovinama, a osim novca, žele znati kako ostvariti razna mirovinska prava. U godini rekordne čitanosti na portalu Mirovina.hr na tom tragu je i deset tema koje su vas najviše zanimale.

Ilustracija: Rawpixel

Što zanima umirovljenike? U prvom redu, zanima ih bolji život kojeg nema bez povećanja mirovina. Zbog toga naši stari sa zanimanjem prate vijesti o isplati i usklađivanju mirovina te svakoj naznaci promjene na bolje. Također, žele znati i kako ostvariti svoja prava u šumi mirovinskog sustava.

Donosimo deset najčitanijih tema na portalu Mirovina.hr u 2021. godini. Klikom na naslov možete ih, ako želite, pročitati još jednom.

1. Novi Zakon o radu: U mirovinu više nećemo ići “automatski” sa 65 godina!

Rad nakon 65. godine nastavio je biti aktualna tema i u 2021. godini, ali ovoga puta kao opcija, a ne obaveza. Omogućavanjem nastavka rada i nakon gornje dobne granice za umirovljenje, Vlada želi potaknuti što dulji ostanak u svijetu rada, jer time osigurava stabilnosti mirovinskog sustava, a radnik veću mirovinu. U tom smjeru idu i nadolazeće izmjene Zakona o radu prema kojem u mirovinu više nećemo ići automatski sa 65 godina, nego ćemo moći nastaviti raditi ako to želimo.

2. Za mjesec dana dolazi usklađivanje mirovina: Evo koliko bi moglo iznositi

Usklađivanje mirovina koje dvaput godišnje donosi povećanje primanja goruća je tema među umirovljenicima. Koliko će ono u postotku iznositi ovisi o promjenama indeksa potrošačkih cijena i prosječnih mjesečnih plaća kroz prethodno polugodište. Iduće godine umirovljenici bi zbog inflacije mogli profitirati. Da bi srpanjsko usklađivanje ove godine moglo biti jedno od najvećih, izračunao je za Mirovina.hr HSU-ov ekonomist Željko Šemper, a ono je na kraju iznosilo 2,46 posto.

3. Besplatno dopunsko zdravstveno za više od 100 tisuća umirovljenika: Evo kako do njega

Jedna od najboljih umirovljeničkih vijesti u 2021. godini svakako je povećanje prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Zahvaljujući tomu znatno veći broj umirovljenika sada će ostvariti uštedu od 70 kuna mjesečno te  zbog rasta mirovina od nekoliko desetaka kuna više neće ispadati iz kruga onih koji ne moraju plaćati policu. Cenzus sada iznosi 2.500 kuna za samca i 2.000 kuna po članu obitelji.

4. “Imam 48 godina i 32 godine radnog staža. Kada mogu u mirovinu?”

Često nas pitate da vam izračunamo kada ćete moći otići u mirovinu. Odgovor nije uvijek jednostavan, jer u obzir treba uzeti ne samo onu prvu, nego najpovoljniju opciju. Svaki slučaj je različit pa tako nekoga od prijevremene mirovine koja se penalizira do one za dugogodišnjeg osiguranika dijeli svega godina dana duljeg rada, a za puno veću mirovinu. U ovom slučaju, zanimljivo je što je žena počela raditi kada je imala 16 godina otkada vodi neprekidni staž. No, nedostaju joj godine starosti.

5. Bliži se usklađivanje mirovina: Umirovljenici bi mogli dobiti najveće povećanje u zadnjih 10 godina

U top pet tema ove godine ista je zauzela čak dva mjesta, drugo i peto. Riječ je o srpanjskom usklađivanju mirovina koje smo pratili u mjesecima prije nego što je donesena službena odluka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i možemo reći da smo uz pomoći stručnjaka Željka Šempera prilično točno predvidjeli koliko će iznositi.

6. Ministarstvo objavilo planove: 300.000 umirovljenika će dobiti povišicu od prosječno 13 posto?

Još jedna goruća tema koja je ovoga mjeseca dobila i svoj završni okvir za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju jest povećanje obiteljskih, ali i najnižih mirovina u narednim godinama. Dok će obiteljske od 1. siječnja 2023. rasti sa 70 na 80 posto naslijeđene mirovine pokojnoga supružnika, moći ćemo i uz zadržavanje vlastite mirovine naslijediti i određeni postotak mirovine pokojnog partnera. Što se tiče najnižih mirovina, one bi trebale prema planu Vlade rasti tri posto, ali u dva dijela – 1,5 posto početkom 2023. i 1,5 posto početkom 2025.

7. Poznat datum isplate mirovina u listopadu, pogledajte koliko iznose!

Premda je uvijek riječ o istim datumima, jedan od najčitanijih tekstova svakog mjeseca jest kada će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplatiti mirovine. Ne možemo reći da nas to čudi, jer su umirovljenici umjetnici preživljavanja, pogotovo u onim posljednjim danima s nekoliko kuna u džepu do iduće mirovine.

8. Pogledajte koliko mirovine iznose sada, a koliko će iznositi nakon 1. rujna!

Srpanjsko usklađivanje mirovina, čije su povećanje umirovljenici osjetili tek u rujnu, kao tema se probilo triput u top deset. U ovom tekstu izračunali smo koliko će točno povišicu dobiti svaka kategorija umirovljenika prema primanjima. Tako je ona iznosila od 5 pa do 230 kuna.

9. Prijevremena mirovina: Ovo su uvjeti za umirovljenje u 2021.

Žene sve kasnije mogu otići u prijevremenu mirovinu. Uvjet životne dobi i godina radnog staža povećava se svake godine za po tri mjeseca. Važno je o tomu voditi računa, jer mirovinu u narednim godinama ne možemo planirati prema trenutnim uvjetima, nego prema uvjetima koji će važiti u godini umirovljenja. Uskoro vam na našem portalu donosimo pojašnjene uvjete u 2022. godini za prijevremenu i starosnu mirovinu u prijelaznom periodu za žene.

10. Usklađivanje mirovina iza ugla: Koliko bi mogle rasti u 2022. godini?

Nema sumnje, usklađivanje je najčitanija tema 2021. godine, a po svemu sudeći bit će i 2022. godine, za koju već sada znamo da će umirovljeničku povišicu obilježiti inflacija. Tako bi prvo usklađivanje moglo iznositi 1,9 posto, dok bi oni drugo moglo biti još i veće.

Umirovljenici, ovih 10 tema vas je najviše zanimalo u 2021. godini!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap