Za mjesec dana dolazi usklađivanje mirovina: Evo koliko bi moglo iznositi

Josip Mihaljević
20. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Za točno mjesec dana Državni zavod za statistiku trebao bi objaviti zadnji komadić puzle potrebne za izračun usklađivanja mirovina. Stvari su izgledale vrlo dobro do unazad mjesec dana, no rast plaća je u svibnju malo usporio.

novcanik

Foto: Unsplash

Za mjesec dana dolazi nam drugo ovogodišnje usklađivanje mirovina. Službena objava i odluka Upravnog vijeća HZMO-a očekuje se krajem kolovoza ili početkom rujna, a umirovljenici bi veće ‘mirovine trebali dobiti već u rujnu, uvećane za zaostatak za srpnja.

Većina podataka potrebna za formulu usklađivanja već je službeno objavljena, a zadnja komponenta su plaće za lipanj 2021. godine. Državni zavod za statistiku trebao bi taj podatak objaviti 20. kolovoza, za točno mjesec dana. Radi se o zadnjem komadiću informacije koji je potreban da se kretanja potrošačkih cijena od siječnja do kraja lipnja i rasta bruto plaća u istom razdoblju usporedi s prijašnjih šest mjeseci. Kod umirovljenika i dalje postoji određena nejasnoća oko same formule usklađivanja – ovdje se ne radi o odlukama Vlade, HZMO-a ili nekog drugog tijela – nego se jednostavno prate performanse ekonomije. Naravno, političari i njihove odluke mogu  stvoriti uvjete da ekonomija bolje funkcionira, ali ovisno o tome što se dogodi u šest mjeseci na terenu – umirovljenicima se prema unaprijed utvrđenim pravilima izračunava usklađivanje.

Što kažu trenutni podaci?

Budući da je za formulu izračuna već sada dostupno preko 90 posto podataka, može se dati i okvirna prognoza. Ponovno smo za predikciju pitali bivšeg saborskog zastupnika i HSU-ovog ekonomista Željka Šempera, koji za razliku od prošloga mjeseca, ima nešto pesimističniji računicu. Podsjetimo, prošlog je mjeseca prognozirao da bi usklađivanje moglo iznositi između 2,5 i 3 posto, što bi u povijesnim okvirima značilo da smo na pragu najvećeg usklađivanja mirovina u posljednjih desetak godina.

Podsjetimo i da je formula usklađivanja zbroj dva faktora (indeks potrošačkih cijena i rast bruto plaća) te da se od povoljnijeg faktora zbraja 70 posto, a od nepovoljnijeg 30 posto. Izgleda da će i u ovom usklađivanju povoljniji

Ruke koje drže novac
Znate li razliku između usklađivanja i povećanja mirovina? Jako je važna!

faktor biti rast plaća, a nepovoljniji indeks potrošačkih cijena.

“Potrošačke cijene (inflacija) I.-VI. iznosi 1,2% (30 posto od toga je 0,4 posto), a danas je DZS objavio plaću za svibanj od 9.553 kune. Malo sam iznenađen s tim, jer sam očekivao više od 9.600, jer je za ožujak bila 9.601 kunu. (…)

Rast plaća I.-V. je sada 3,1 posto (70 posto od toga je 2,2%), a postotak usklađivanja bez plaće za lipanj sada iznosi 2,6 posto”, napisao je Šemper.

Dakle, umirovljenici će s trenutačnim podacima dobiti usklađivanje od 2,6 posto. No, sve ovisi o plaćama za lipanj koji bi mogli povećati ili smanjiti taj postotak.

“Zasad izgleda da će konačni postotak ipak biti bliže donjoj prognozi, jedino ako nas lipanj ugodno ne iznenadi, iako sumnjan s obzirom da je u prosincu pandemijsko gospodarska situacija bila slična kao sada u lipnju. Sve ćemo znati 20. kolovoza!”, zaključuje Šemper.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap