Prijevremena mirovina: Ovo su uvjeti za umirovljenje u 2021.

Jasmina Grgurić Zanze
10. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Žene sve kasnije mogu otići u prijevremenu mirovinu. Uvjet životne dobi i godina radnog staža povećava se svake godine za po tri mjeseca. Važno je o tomu voditi računa, jer mirovinu u narednim godinama ne možemo planirati prema trenutnim uvjetima, nego prema uvjetima koji će važiti u godini umirovljenja.

umirovljenice korona

Foto: Pixabay

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stječemo kada napunimo najmanje 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža. To je pet godina ranije u odnosu na uvjet za starosnu mirovinu kada je o dobi riječ, jer se za starosnu traži najmanje 15 godina staža. Dakle, pravo ne moramo iskoristiti odmah, nego možemo bilo kada u tom vremenskom razdoblju.

Žene se u prijelaznom periodu prijevremeno mogu umiroviti prema povoljnijim uvjetima, s nižom starosnom dobi i kraćim mirovinskim stažem. No, svake godine oba uvjeta povećavaju se za tri mjeseca. Dok je lani za prijevremenu mirovinu radnica trebala napuniti 57 i pol godina života i 32 i pol godine staža, u 2021. uvjet je 57 09 godina života i 32 09 godina staža.

umirovljenica sjede kose gleda zamišljeno u daljinu
Starosna mirovina: Provjerite uvjete za žene u 2021. godini!

Uvjeti će se dakle postepeno izjednačavati za po tri mjeseca godišnje, svo do 2030. kada će oni biti jednaki i muškarcima i ženama.

Žena dakle u mirovinu ove godine najranije može kada napuni 57 godina i devet mjeseci života, ako ima 32 godine i devet mjeseci radnog staža. Već iduće godine, uvjet će biti 58 godina i 33 godine staža. Pet je to godina ranije nego starosna mirovina pa se pravo može koristiti bilo kada do ostvarivanja uvjeta za starosnu mirovinu.

Ako u prijevremenu mirovinu odemo s prvim uvjetima, bit ćemo maksimalno penalizirani sa 12 posto manjom mirovinom. Što kasnije idemo, penalizacija je manja, a iznosi 0,2 posto posto po mjesecu ranijeg umirovljenja u odnosu na prve uvjete žena za starosnu mirovinu (62 09 godina života).

Copy link
Powered by Social Snap