Ministarstvo objavilo planove: 300.000 umirovljenika će dobiti povišicu od prosječno 13 posto?

Josip Mihaljević
23. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju. Riječi koje kod umirovljenika bude nadu, ali nerijetko se razočaraju kada shvate da od novih zakonskih izmjena neće baš oni profitirati. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je prije nekoliko dana Savjetovanje o obrascu prethodne procjene za izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju s fokusom na obiteljske i najniže mirovine koje u narednim godinama očekuje rast.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike otvorilo je prije nepunih desetak dana e-savjetovanje o budućim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Radi se o nešto proširenim planovima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji se bavi “Povećanjem adekvatnosti mirovina kroz nastavak mirovinske reforme”.

U fokusu su korisnici obiteljskih mirovina i korisnici najniže mirovine koji će u narednim godinama doživjeti rast mirovina od 13, odnosno 3 posto.

Ministarstvo obiteljske umirovljenike i korisnike najniže mirovine identificiralo kao najsiromašnije

Ministarstvo kaže kako je prosječna mirovina, ne računajući mirovine ostvarene prema međunarodnim ugovorima, u srpnju iznosila 2.902 kune, a njen udio u prosječnoj plaći iznosi 40,45 posto.

S druge strane, prosječna obiteljska mirovina iznosila je 2.346 kuna (udio u prosječnoj plaći 32,7 posto), a prosječna najniža mirovina 1901 kunu (udio u prosječnoj plaći 26,5 posto).

plenkovic
Nacionalni plan oporavka dobio zeleno svjetlo od EU: Podsjećamo što je obećano umirovljenicima

“Ako uzmemo u obzir podatke o prosječnoj starosnoj mirovini koja u srpnju 2021. iznosi 3.156 kuna, razvidno je da upravo obiteljske mirovine i najniže mirovine nisu na adekvatnoj razini. Isto tako, stopa rizika od siromaštva starijih osoba u Hrvatsko je znatno viša od prosjeka EU. (…)

S obzirom da je među ovom populacijom najveći broj udovica kojima je mirovina jedini izvor prihoda, nužno je dodatno intervenirati u mirovinski sustav u cilju zaštite ove kategorije umirovljenika”, navodi Ministarstvo.

Što je plan?

Sigurno znate da se već radi na novom modelu obiteljskih mirovina. Uz to, kao što je predviđeno Nacionalnim planom oporavka, predviđen je rast najnižih mirovina. Iz Ministarstva kažu kako će se, glede obiteljskih mirovina, “omogućiti korištenje dijela mirovine preminulog bračnog/izvanbračnog durga uz osobnu mirovinu i povećanje mirovinskog faktora za izračun visine obiteljske mirovine za jednog člana obitelji, koji sada iznosi 0,7 posto”.

“Ovime bi se obuhvatilo oko 300.000 korisnika obiteljske mirovine kojima će se na odgovarajući način povećati ukupno mirovinsko primanje. Također, dodatno će se postupno povećati najniža mirovina za oko 270.000 korisnika radi podizanja donje razine prava u mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti”, najavljuje Ministarstvo.

Planira se rast obiteljskih mirovina za prosječno 13 posto

Iako su konkretni detalji o novom modelu obiteljskih mirovina, procjena resornog ministarstva je da će ishod zakonskih promjena donijeti rast od 13 posto na prosječnu obiteljsku mirovinu.

hrelja petrovic
Veće obiteljske mirovine: Pogledajte kakav model predlaže Sindikat umirovljenika!

“Uvođenjem novog modela obiteljske mirovine može se očekivati povećanje prosječnog iznosa obiteljske mirovine za korisnike obuhvaćene izmjenama zakonskih propisa u prosjeku od oko 13%, čime bi se udio obiteljske mirovine u neto plaći povećao oko 5 postotnih poena.

Najniža mirovina povećat će se za ukupno 3%, i to postupno od 1. siječnja 2023. za 1,5% te od 1. siječnja 2025. za 1,5%.

Time će se postići veća razina socijalne sigurnosti i smanjenje izloženosti riziku siromaštva ove posebno osjetljive kategorije umirovljenika”, navode u Ministarstvu.

Kada možemo očekivati novi model obiteljske mirovine?

Kod najniže mirovine u ranijem poglavlju piše – prvo povećanje od 1,5 posto dogodit će se prvim danom 2023. godine, a drugo povećanje od još 1,5 posto prvim danom 2025. godine.

Radi se o relativno jednostavnoj izmjeni, za razliku od novog modela obiteljske mirovine oko kojeg još ima puno posla. Ministar Josip Aladrović nedavno je u intervjuu najavio kako će Vlada novi model obiteljske mirovine predstaviti “do kraja ove godine”, a već u sljedećoj će se ići u zakonske izmjene. One bi, po svemu sudeći, na snagu trebale stupiti 1. siječnja 2023. godine.

Srećom, Ministarstvo rada je u proceduru javnog savjetovanja uputilo i plan zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu. Ranije opisane promjene Zakona o mirovinskom osiguranju su planirane za drugo tromjesečje iduće godine.

Ministarstvo objavilo planove: 300.000 umirovljenika će dobiti povišicu od prosječno 13 posto?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap