Usklađivanje mirovina iza ugla: Koliko bi mogle rasti u 2022. godini?

Josip Mihaljević
23. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Glavni datumi za usklađivanje mirovina u Hrvatskoj su 1. siječnja i 1. srpnja svake godine. No, novac se u pravilu isplaćuje tek s dva mjeseca zakašnjenja i isplatom zaostatka. Provjerili smo kako bi moglo izgledati prvo usklađivanje mirovina u idućoj godini.

kune i euri

Josipa Vrankulj | bauštela.hr

Bliži nam se kraj godine, a prvi dan 2022. bit će datum novog usklađivanja mirovina. Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, indeksacija mirovina događa se dva puta godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja, iako se sama isplata uvećanih mirovina u pravilu događa tek dva mjeseca nakon spomenutih datuma.

Razlog tomu je, može se reći, kašnjenje državnih podataka koji su potrebni za izračun indeksacije. Mirovine se u Hrvatskoj usklađuju prema dva faktora – inflaciji i rastu plaća svih zaposlenih. Promatra se jedan polugodišnji period (u ovom slučaju od srpnja do kraja godine) s polugodištem koje mu prethodi i dolazimo do same formule usklađivanja mirovina.

Većina podataka potrebna za izračun usklađivanja mirovina početkom iduće godine već je dostupna. No, još dosta toga nedostaje i ne može se ništa tvrditi sa sigurnošću.

Šemper brutalno kritizirao Marića: Kako je moguće da ministar financija ovo ne zna?

Po prvi puta od 2013. godine, čini se da će rastuća inflacija biti motor rasta mirovina. U pravilu je motor rasta mirovina bio rast plaća, no u drugom dijelu godine jedva da su rasle, a inflacija se u istom razdoblju pojavila još snažnije nego u prvom dijelu godine. Podsjetimo na tekst o netočnoj izjavi ministra Marića o prošlom usklađivanju od 2,46 posto.

Kako sada stvari stoje, usklađivanje mirovina iznosilo bi 1,9 posto!

Ipak, ništa se sa sigurnošću ne može tvrditi jer još podosta podataka stigne promijeniti izračun. U ovom trenutku nam nedostaju podaci o inflaciji za studeni i prosinac, kao i podaci o plaćama za listopad, studeni i prosinac. Zadnji komadići podataka trebali bi pristići u drugoj polovici veljače i tada bi trebao biti poznat definitivan postotak usklađivanja.

Usklađivanje mirovina iza ugla: Koliko bi mogle rasti u 2022. godini?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap