Umirovljenici, od danas možete podizati novac bez naknade na bilo kojem bankomatu

Jasmina Grgurić
25. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Sve banke u Hrvatskoj prihvatile su preporuku HNB-a da se privremeno ukine naplata naknade za podizanje novca na bankomatima onih banaka u kojima korisnik nema otvoreni račun. Na taj način umanjuje se mogućnost širenja zaraze koronavirusom tijekom gužvi i stajanja u redovima, a do gotovine se može doći na najbližem bankomatu.

Umirovljenicima isplaćene veće mirovine Foto: J. GrgurićIMirovina.hr

“Sve banke u Hrvatskoj odazvale su se preporuci HNB-a te su privremeno ukinule naknadu svojim klijentima fizičkim osobama za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže” – priopćila je Hrvatska narodna banka, a mjera je na snazi već od danas.

HNB je u ponedjeljak preporučio bankama da privremeno ukinu naknadu, da izdaju debitne kartice najugroženijim potrošačima te da uvedu izdvojeno vrijeme rada poslovnica za umirovljenike. Preporuka je u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite o minimalnom kretanju i izbjegavanju socijalnih kontakata.

Umirovljenici prešli na bankomate: Banke vam uzmu četiri kune, to je litra mlijeka!

“Privremenim ukidanjem naknade fizičkim osobama za transakcije na bankomatima izvan vlastite mreže želi se pridonijeti smanjenju rizika od zaraze, jer se u tom slučaju građani ne bi koristili udaljenijim bankomatima svoje banke kako bi izbjegli dodane troškove, već bi mogli odabrati najbliži raspoloživi bankomat” –  pojasnili su prilikom izdavanja preporuke iz HNB-a.

Prilikom korištenja bankomata, valjalo bi, ako je to moguće, koristiti sredstva zaštite poput rukavica i dezinficijensa, odnosno u svakom slučaju nakon podizanja novčanica temeljito oprati ruke sapunom i vrućom vodom.

Po podacima Hrvatske udruge banaka, banke u Hrvatskoj su lani ostvarile neto dobit u iznosu od 5,81 milijarde kuna. HNB je naložio bankama zadržavanje prošlogodišnje dobiti, što znači da neće isplaćivati zadržanu i tekuću dobit.

Umirovljenici, od danas možete podizati novac bez naknade na bilo kojem bankomatu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap