Umirovljenici prešli na bankomate: Banke vam uzmu četiri kune, to je litra mlijeka!

Jasmina Grgurić Zanze
28. veljače 2020.
Priče
A- A+

Unatoč upozorenjima HNB-a, pojedine banke nisu odustale od naknada za podizanje gotovine. Tako su se na udaru još jednog posve nepotrebnog nameta najviše našle starije osobe s malom mirovinom. Za četiri kune koliko im banke uzmu po novčanoj transakciji može se, kažu, kupiti litra mlijeka. Mnogi stoga na njihove šaltere više ne idu pa su se ‘prebacili’ na bankomate. No, prema njima je dio starijih i dalje nepovjerljiv.

Foto: Mirovina.hr

Zbog naknada koje pojedine banke naplaćuju za podizanje gotovine, mnogi umirovljenici “prebacili” su se na omražene bankomate. Nije da im baš vjeruju, ali ne žele na šalterima više ostavljati i do četiri kune naknade od ionako malih mirovina. Za taj iznos, kažu, kupiti mogu litru mlijeka.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

S naknadama banke ciljaju na umirovljenike

“Za nas umirovljenike jeftinije je otići na bankomat, jer banke po novom uzimaju proviziju od tih malih mirovina. Većinom sam i prije radila tako, ali otkako su lani počeli uzimati naknadu isključivo dižem mirovinu na bankomatu. Mirovine su male, uzmu vam četiri kune, to je litra mlijeka. Idu baš na umirovljenike ciljano, jer su oni nevažna kategorija koja se ne buni. Podignem sve odjednom, a i kako drugačije kada imam samo 1.700 kuna obiteljske mirovine? Sve mi ode na kredit pa sam još dodatno prisiljena raditi u šumi kod privatnika. Mora se. Suprug je dobio moždani, godinama je bio nepokretan, hrvatski je branitelj. Nitko mu nije ponudio pomoć dok je još bio živ u svim tim nedaćama” – kaže nam Mara Grubić.

Mara Grubić za četiri kune od obiteljske mirovine radije kupi litru mlijeka Foto: Mirovina.hr

No, ima onih koji bankomatima i dalje ne vjeruju.

“Jednom mjesečno idem u banku i podignem mirovinu. Podignem sve odmah i više s tim nemam ništa. Nisam baš ljubiteljica bankomata, pitanje je koliko im vjerujem. Stavim ruku da se ne vidi PIN”- kaže 65-godišnja umirovljenica Milka Domitrović.

Četiri kune naplaćuje banka i umirovljenici Danici pa kada može, novac podiže na bankomatu. Ali, ne bilo kojem.

“Išla sam i u banke i na bankomate, no sada mi moja banka uzima četiri kune pa novac dižem na bankomatu, ali onomu u sklopu banke, jer je sigurnije, zatvoreno je i tamo su zaštitari. Ne idem na one vanjske po gradu. U obiteljskoj sam mirovini”- priča nam 74-godišnja Danica.

Umirovljenica Danica bira samo one bankomate koji su u sklopu banaka Foto: Mirovina.hr

Njezina prijateljica Katica drži se dobrog starog šaltera.

Po starinski se ipak drže šaltera

“Po starinski idem na šalter, bezobrazne jesu te naknade, ali možda malo cijenim novac pa malo gledam na to. Nisam iz inata ni htjela da mi pokazuju kako bankomati funkcioniraju. Službenica mi je htjela pokazati, ali pogriješila sam PIN. Strahujem i od gubitka tih kartica, jer netko može do sto kuna kupovati u trgovinama koliko god puta hoće bez PIN-a. S jedne strane je praktično, ali nije sigurno… Otišla sam u mirovinu sa 50 godina starosti i 33 godine staža, to je bila prijevremena. Bila je kriza, isplatilo se tada tako, jer bi mi danas mirovinama bila i tisuću kuna manja. Tada se još računao prosjek prema deset godina s najvećom plaćom”- dodaje 78-godišnja Katica.

Umirovljenik Stjepan ne vjeruje bankomatima, zna za slučajeve prijevara, a cijelu mirovinu, koja je za hrvatske prilike velika, potroši na dom i lijekove. Ostaje mu tek za kavu i čarape.

HNB dao upozorenje bankama: "Naplata dizanja novca na šalteru ugrožava starije"

“Odradio sam pošteno, a sada bi trebao biti socijalni problem. Lijekove moram nadoplatiti 700 kuna, a kada platim dom, ostane mi 500 kuna. To je da imaš za kavu i čarape i budeš sretan u našoj demokratskoj državi. Za naše prilike mirovina mi je među boljima. Jednom sam dobio 17 kuna povišice pa sam se našalio u boravku doma da danas ja častim. U domu sam kratko, želio sam ostati kod kuće najdulje što sam mogao. Jednom sam pao, nosim drva po stepenicama pa si mislim, ako padnem, tko će me naći, poštar jedino. Prijavio sam se za dom sedam godina ranije, a nisam ni planirao odmah ići. Oslobodilo se mjesto pa sam se preselio ipak… Cijene rastu, banke su uvele naknade. Nema šanse da idem na bankomat, to za mene nije rješenje. Znam jednog čovjeka koji je skužio da su lopovi stavili lažnu tipkovnicu pa su ulovili nekog Bugarima” -ispričao nam je 88 Stjepan.

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap