Umirovljenici o izborima: ‘Ako već ne daju penzionerima da žive, onda neka omoguće eutanaziju’

Jasmina Grgurić Zanze
2. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Političke stranke umirovljenicima obećavaju veće mirovine, ali njima samima to se ne čini dovoljno. Dok nekima nedostaje društvenih sadržaja za starije građane, jer nije u šoldima sve, drugi traže konkretnija rješenja. Predlažu i mirovinu u visini radničkog minimalca, a jedan umirovljenik poručuje strankama da penzionerima onda barem osiguraju povoljnu eutanaziju, kad već neće bolji život.

Građani o izbornim obećanjima Snimak zaslona | N1

Građani o izbornim obećanjima Snimak zaslona | N1

Zahuktava se kampanja dva tjedna prije parlamentarnih izbora, a samim time rastu i izborna obećanja. Većina stranaka već je ponudila nešto za bolji život umirovljenika, ali njima samima sve ponuđeno je premalo. Stranke uglavnom nude veće mirovine, ali je li to dovoljno za pristojnu starost, pitaju se umirovljenici.

Mirovina u visini radničkog minimalca

– Konkretno u gradu Splitu vi nemate misto di ekipa od 60+ može izaći, zaplesati, zabaviti se, nasmijati se. Da se možemo okupiti, ludirati se. To jest, vratiti se u mladost. Fali nam to, pogotovo u Splitu, moramo biti iskreni, kaže Splićanka Mira, piše N1.info.

Jedan građanin predložio je da bi mirovina trebala biti u visini radničkog minimalca, a da se onda radnicima malo više podigne plaća. Drugi pak rješenje vide u povoljnoj eutanaziji.

– Ja sam zainteresiran samo za eutanaziju. Ako je već takva politika da se ne da penzionerima da žive, onda neka se omogući eutanazija, povoljno, kaže umirovljenik.

Veće mirovine nude svi, Most bi platio o čuvanje unuka

Političari Plenković i Grbin
Krenula izborna utrka: HDZ najavio mirovine veće za 25 posto, a SDP obećava dostojan život umirovljenicima

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković umirovljenicima nudi 30 posto veće mirovine nego sada, a prema toj računici kroz četiri godine mandata one bi rasle na 750 eura u prosjeku. Kada HDZ komunicira rast mirovina, onda prvenstveno misli na rast kroz redovno polugodišnje usklađivanje, o čemu smo pisali ovdje. S njima u koaliciji je i HSU koji se, osim za rast mirovina, bori i za umirovljeničke restorane, kartice, liftove u dizalima i ostalo.

Platforma ‘Umirovljenici zajedno’ na izbore ide samostalno u koaliciji nekoliko manjih stranaka umirovljenika, a obećavaju rast najniže mirovine te udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći. Rast mirovina obećavaju i SDP i Možemo! s kojima je u koaliciji stranka ‘Hoćemo pravedno’, dok Most mudi naknadu za čuvanje unuka, o čemu smo pisali ovdje.

Treba li država plaćati bakama i djedovima za čuvanje unuka?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap