Umirovljenici, zanima nas vaše mišljenje: Treba li država djedovima i bakama plaćati čuvanje unuka?

Jasmina Grgurić Zanze
1. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Anketa ‘Treba li država plaćati bakama i djedovima za čuvanje unuka?’ aktivna je na našem portalu. Kako bismo dobili što relevantniji uzorak za ovu temu, pozivamo vas da date svoje mišljenje. Zasad je više od 500 čitatelja sudjelovalo u anketi, a mišljenja su prilično podijeljena. Najviše ih smatra da i država i roditelji trebaju financijski pomoći djedovima i bakama koji čuvaju unuke. Najmanje ih je za opciju da je to obveza isključivo države, a svaki četvrti misli da za čuvanje unuka umirovljenicima trebaju plaćati njihova djeca. Dobar dio umirovljenika vjeruje i da naknada nije potrebna, jer je to čin ljubavi.

kuhanje bake unuci

U kuhanju vam mogu pomoći i unuci | Pexels

Dok se većina političkih stranaka bavi povećanjem mirovina, Most je djedovima i bakama ponudio i nešto drugačije. Uvest će, kažu, 309 eura dodatka na mirovinu bakama i djedovima za čuvanje unuka. Taj bi novac dobili u slučaju da umjesto roditelja koriste roditeljski dopust. Riječ je o pravu koje inače koristi jedan od roditelja nakon navršenih šest mjeseci života djeteta ili nakon korištenja rodiljnog dopusta. Ovom demografskom mjerom omogućili bi majkama i očevima povratak na posao, a ujedno bi financijski pomogli umirovljenicima.

Suluda ideja ili pomoć roditeljima, djedovima i bakama?

Baka čita unuci
Most djedovima i bakama nudi 309 eura za roditeljski dopust umjesto roditelja: 'Baba bu ga dojila'

Ideja baš nije naišla na masovno prihvaćanje, jer je izazvala puno negativnih komentara na društvenim mrežama pa i ispod objave samog Mosta na Facebooku, o čemu smo pisali ovdje. Većina smatra da je takva ideja suluda, jer starijim ljudima trebaju veće mirovine i odmor, a ne da rade kao čuvalice. Ima i onih koji podržavaju mjeru kako bi pomogli roditeljima koji se žele, ili moraju, vratiti na posao.

Upravo zbog toga smo na našem portalu prije nekoliko dana otvorili anketno pitanje: Treba li država plaćati bakama i djedovima za čuvanje unuka? Među zasad više od 500 anketiranih, mišljenja su prilično podijeljena. Gotovo trećina smatra da bakama i djedovima financijski trebaju pomoći i država i roditelji.

‘Naknadu trebaju tražiti od svoje djece, a ne od države’

Svaki četvrti misli da im naknada za čuvanje unuka nije potrebna ni od koga, jer to čine iz ljubavi. Gotovo 30 posto misli pak da naknadu upravo treba tražiti od svoje djece, a ne od države. Da je odgovornost isključivo države da financira čuvanje unuka, što iziskuje hranu, piće, razne potrepštine i ostale troškove, misli zasad najmanje umirovljenika, njih 16 posto.

Kako bismo dobili što relevantniji uzorak za ovu temu, pozivamo vas da ostavite svoje mišljenje u anketi ispod teksta.

Treba li država plaćati bakama i djedovima za čuvanje unuka?

 

Copy link
Powered by Social Snap