Umirovljenici izabrali: U našoj anketi o izborima iznenađenje pri vrhu!

Josip Mihaljević
2. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Za manje od pet tjedana idemo na izbore, a klasične kampanje kao da nema. Pitali smo umirovljenike za koga će glasati, a u našoj anketi je tijesna borba između dvije opcije!

Snimak zaslona/Youtube

Na portalu smo 22. svibnja postavili anketu s pitanjem ‘za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima 5. srpnja?’. Anketa je u trenutka pisanja ovog teksta skupila pristojnih 2.927 odgovora, a u rezultatima ne manjka iznenađenja!

Podrška političkim strankama u ovom trenutku otkriva da samo tri stranke prelaze izborni prag na nacionalnoj razini, no zbog izbornog sustava tj. izbornih jedinica situacija je daleko kompleksnija. Par posto na nacionalnoj razini može značiti potporu od 10 posto u pojedinoj izbornoj jedinici, što znači da i manje stranke mogu računati na ulazak u parlament, posebice ako imaju regije u kojima su jake.

Htjeli smo saznati kako umirovljenici gledaju na “veće” igrače, pa smo u anketi ponudili HDZ, SDP, Domovinski pokret i Most koji je tik ispod praga od 5 posto.

Najviše odabira prikupila je lijeva Restart koalicija (871) koja osvaja 29.79% glasova. U stopu ih na drugom mjestu prati Domovinski pokret Miroslava Škore (829) koji osvaja 28.35% ukupnih glasova.

Da vladajući nisu napravili dovoljno za umirovljenike otkriva potpora HDZ-u (496 glasova) koji računa na 16.83% potporu starijih birača.

Most stoji otprilike kao i na nacionalnoj razini, 150 glasova tj. 5.13% ukupnih odabira.

Opciju ‘za nekog drugog‘ odabralo je 288 ljudi, odnosno 9.85%.

Na izbore ne planira izaći 10.05% starijih birača.

za koga glasati anketa

Umirovljenici izabrali: U našoj anketi o izborima iznenađenje pri vrhu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap