Udruga invalida rada obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom: ‘To je prilika da podsjetimo na teškoće’

Milan Dalmacija
1. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Udruga invalida rada Zagreba obilježit će Međunarodni dan osoba s invaliditetom izložbom radova svog člana Borisa Adameka. Ove se godine Dan obilježava temom: ‘Transformativna rješenja za uključiv razvoj: uloga inovacija u poticanju pristupačnog i pravednog svijeta’.

Ilustracija: Pixabay

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca), Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) će u četvrtak, 1. prosinca 2022. godine organizirati otvorenje izložbe autorskih radova člana UIR Zagreba Borisa Adameka, pod nazivom “Sjećanja za budućnost”. Otvorenje izložbe bit će upriličeno u prostorijama UIR Zagreba, na adresi Nova cesta 86 s početkom u 16.00 sati.

Boris Adamek, dugogodišnji je član UIR Zagreba, po zanimanju novinar, a uz to i pisac, umjetnički fotograf, predavač i likovni umjetnik. Iako su njegovi radovi bili dio skupnih izložbi, njih više od 200, samostalno je izlagao gotovo trideset puta – u zemlji i inozemstvu. Ovom će prilikom predstaviti svoja djela izrađena u tušu i ugljenu, a vezana uz Stari Zagreb, Samobor i Lijepu našu. Izložbu će biti moguće pogledati u prostorijama UIR Zagreba do 13. siječnja 2023. godine.

Svakodnevne teškoće i prepreke

Udruga invalida rada Zagreb proslavila 56. obljetnicu: Predsjednica upozorila da nije svaka invalidnost vidljiva

– Međunarodni dan osoba s invaliditetom jedna je od prilika da podsjetimo građane na svakodnevne teškoće i prepreke s kojima se osobe s invaliditetom susreću i da apeliramo na njihovu senzibilnost i toleranciju spram svih ranjivih skupina, izjavila je uz poziv građanima predsjednica UIR Zagreba Nada Vorkapić.

Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom seže u davnu 1956. godinu kada je 8. kolovoza u rudniku ugljena Bois du Casier, u Belgiji, planuo je požar na dubini od 975 metara u kojem su stradala 262 rudara. Razlozi nesreće bili su zastarjela oprema i slaba osposobljenost za rad osoblja, nakon čega su uvedeni postroženi sigurnosni propisi. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Do 1992. godine taj se Dan obilježavao 21. ožujka, a za cilj je imao postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici i ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Promicanje prava i dobrobiti

Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda, donesenom u listopadu 1992. godine, kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom proglašen je 3. prosinca čiji je cilj promicanje prava i dobrobiti osoba s invaliditetom u svim sferama društva i razvoja i povećanje svijesti o položaju osoba s invaliditetom u svakom aspektu političkog, društvenog, gospodarskog i kulturnog života.

Svake se godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava drugom temom, a ovogodišnja tema je “Transformativna rješenja za uključiv razvoj: uloga inovacija u poticanju pristupačnog i pravednog svijeta”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap