U splitskom Domu za starije preminulo 14 osoba! “Brojka zvuči teško, ali…”

Jasmina Grgurić Zanze
29. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Danas iza podneva Stožer splitsko-dalmatinske županije potvrdio je da je preminula još jedna korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu. Četrnaesta je to žrtva koronavirusa od izbijanja epidemije u toj ustanovi. Povjerenica Doma, Helena Bandalović kazala je kako je brojka velika, ali da je riječ o starijim osobama s teškim zdravstvenim stanjima.

Povjerenica za županijski Dom za starije u Splitu, Helena Bandalović (Snimak zaslona/N1)

Još su tri osobe oboljele od koronavirusa preminule u splitskoj bolnici, a dvije su bile korisnice domova za starije i nemoćne. U KBC-u Split je preminuo je 76-godišnji muškarac, 84-godišnja korisnica doma u Makarskoj te 92-godišnja korisnica doma u Vukovarskoj ulici, izvijestio je danas Stožer splitsko-dalmatinske županije. Tako se broj umrlih u toj ustanovi popeo na 14!

Svi starije dobi s teškim zdravstvenim stanjima

Koordinatorica Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu Helena Bandalović komentirala je jučer za N1 da se stanje u toj ustanovi stabiliziralo.

“Koliko god taj broj zvuči teško, ipak su svi oni starije životne dobi i jednostavno i godine i sva njihova druga teška zdravstvena stanja su rezultirala ovime. U kolikoj je mjeri doprinijela zaraza koronavirusom, to će se utvrditi. U tom domu 50-ak do 60 korisnika svake godine umre, to je brojka od pet do šest ljudi mjesečno jer se radi o domu koji ima stacionarni karakter za teže pokretne stare i nemoćne osobe”, istaknula je Bandalović.

Ravnatelj Ivan Škaričić nakon 14 dana samoizolacije vratio se prije par dana na svoje radno mjesto. Badalović nije željela komentirati inspekcijske nalaze, kao ni njegovu mogući krivnju za širenje zaraze.

Deset ih se vratilo u dom, nalazi 54 korisnika negativni!

Povjerenica je kazala i da nisu imali slučajeve u kojima su djeca povlačila roditelje iz doma zbog proboja virusa. Na samom početku je jedna gospođa htjela nakon bolnice majku prebaciti kući na kratkoročan oporavak da bi se nakon toga vratila u dom. Rekla je i da interes za dom još uvijek postoji.

[KOMENTAR] Možemo se samo nadati da splitski Dom za starije neće postati novi Andraševac

Desetak korisnika dosad je otpušteno iz bolnice te su vraćeni u dom, tamo ih je sada oko 130. Broj varira ovisno koliko ih se dnevno vrati iz bolnice. Vraćaju se kada im se pokaže dvaput negativan nalaz.

Također, 54 korisnika koji su iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu na Uskrs prebačeni u specijalnu bolnicu Biokovka u Makarskoj nisu pozitivni na Covid-19. Nalazi su stigli jučer i svi su negativni, potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

 

U splitskom Domu za starije preminulo 14 osoba! “Brojka zvuči teško, ali…”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap