U Njemačkoj naknadu za stanovanje mogu dobiti i korisnici domova za starije osobe

Milan Dalmacija
21. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Zbog rastućeg siromaštva, Njemačka je uvela dodatak za osnovne mirovine te povećala stambenu naknadu. Uz to, naknade mogu dobivati i umirovljenici smješteni u domovima.

Umirovljenici u domu za starije Kantrida sjede u krug

umirovljenici u domu za starije Kantrida | foto: Dom za starije Kantrida, privatna arhiva

Mnogi umirovljenici u Njemačkoj primaju preniske mirovine, zbog čega sve više posežu za socijalnim dodatkom, o kojem smo i mi ranije pisali. Prema podacima savezne vlade, čak 9,3 milijuna umirovljenika živjelo je u siromaštvu i to još 2019. godine. Uz rastuću inflaciju i razna poskupljenja, ovaj je broj sad još i veći.

njemacka
Istražili smo: Gotovo 100.000 Hrvata prima njemačke mirovine; evo koliko one iznose i kako do njih

Oko 100.000 Hrvata prima njemačke mirovine. Neki od njih su ostali živjeti u Njemačkoj, korisno je znati na koje sve naknade imaju pravo. Već ranije smo pisali o nekim naknadama, no to ne znači da njemački mirovinski sustav raspolaže samo njima. Novinarka Fenix Magazina, Ivana Kaldinov istražila je za što se sve njemački umirovljenici ili oni koji primaju njemačku mirovinu mogu prijaviti u ovoj godini.

Stambena naknada i za smještaj u domu

Stambena naknada je tako od 1. siječnja dobila pridjev “plus”. Prosječno, ova naknada iznosi 370 eura, no njena visina ovisi o troškovima stanovanja. Kriteriji su spušteni, pa pravo na naknadu imaju oni umirovljenici koji troše na stanovanje više od 40 posto svojih prihoda. Za one koji su vlasnici kuća u kojima žive postoji naknada za subvencioniranje tereta, kojom se olakšava otplata stambenog kredita.

Sustav socijalne skrbi na sebe preuzima dio troškova skrbi, a postoji i stambena naknade za korisnike domova za starije osobe. U Sjevernoj Rajni-Zapadnoj Falačkoj, Meklenburgu-Zapadnom Pomorju i Schleswig-Holsteinu postoji čak i posebna naknada za njegu. U Hrvatskoj, tri županije sufinanciraju smještaj u domovima za starije, o čemu možete čitati ovdje. Za usporedbu, u Hrvatskoj svega tri županije nude sufinanciranje smještaja u privatnim domovima, o čemu smo također pisali, dok su javni ionako u njihovoj ingerenciji.

Dodatak na mirovinu

Mitovi o njemačkim mirovinama: Evo koje ste stvari vjerojatno čuli, a nisu sasvim točne

Uz već postojeću naknadu za osnovnu sigurnost, uveden je i novi dodatak na osnovnu mirovinu od 251 eura koji pokriva umirovljenike s najmanje 33 godine staža i mirovinama do 515 eura. U slučaju korištenja naknade za stanovanje, ovaj se dodatak dodjeljuje samo ako je mirovinsko osiguranje potvrdilo trajanje staža.

Posebna prijava za ovaj dodatak nije potrebna, ali umirovljenici trebaju znati da trebaju dokazati najmanje 33 godine mirovinskog staža, kao i to da mogu ostvariti od 0,4 do 0,8 mirovinskih bodova godišnje. Uz to, trebaju dokazati i da su do 30. lipnja 2022. imali na raspolaganju maksimalni neto iznos 1.250 eura mjesečno, odnosno od 1. srpnja najviše 1.317 eura za samca ili od 1.950 do 2.054 eura za parove.

Umirovljenici u domu za starije Kantrida sjede u krug
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap