Ni u Njemačkoj nije bajno: Sve više umirovljenika traži socijalni dodatak, 900 € im nije dosta za život

Milan Dalmacija
4. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Gotovo 675.000 njemačkih umirovljenika koristi socijalni dodatak jer im mirovine zbog inflacije više nisu dovoljne za osnovne životne potrebe. Nekoć zemlja čija je mirovina na ovim prostorima sinonim za bogatstvo sad se bori s ogromnim socijalnim problemima. Ljevica zahtijeva reformu mirovinskog sustava, koji ne predviđa automatski odlazak u mirovinu u svim situacijama.

Umirovljenik sa 900 eura u Njemačkoj jedva pokrije osnovne troškove (foto: Pixabay)

Iako je Njemačka donedavno bila ekonomska velesila Europe te meka za mnoge ljude koji su od siromaštva pobjegli s ovih prostora, čini se kako niti u toj zemlji umirovljenici ne žive dobro. Naime, sve više njih podnosi zahtjeve za socijalni dodatak. Razlog za to su mirovine koje više ne pokrivaju osnovne životne troškove. S druge strane, političari traže temeljitu reformu mirovinskog sustava, ponajprije zbog sve većeg broja prijevremenih umirovljenika, o čemu smo nedavno pisali.

Stariji muškarac sijede kose šije | Pexels
Jedna zemlja je u samom vrhu u Europi po zapošljavanju starijih osoba, a mirovine im nikad manje

Unatoč njihovim zahtjevima, frapantan je podatak da je u rujnu prošle godine broj umirovljenika koji su primali socijalni dodatak porastao za 12 posto u odnosu na rujan 2021. godine. Konkretnije, riječ je o 674.515 osoba, čije mirovine nisu dovoljne za život. Statističari su primijetili da je broj zahtjeva porastao tijekom ljeta, kad su se počele osjećati posljedice inflacije, piše Deutsche Welle.

– Fenomen siromaštva kod starijih osoba redovito obara rekorde. Milijuni umirovljenika pate zbog aktualne eksplozije cijena. Cijene živežnih namirnica i energenata moraju pasti, a to je moguće kroz mehanizme zamrzavanja i jače državne kontrola cijena kod energetskih kompanija i prehrambene industrije, rekao je šef parlamentarne grupe Ljevice, Dietmar Bartsch.

Poziv na reformu

Prema njegovu mišljenju, ovo je sam vrh sante leda koji pokazuje stanje u socijalnom sustavu. Inače, socijalni dodatak iznosi 449 eura, a pravo na njega imaju umirovljenici čija su ukupna primanja svakog mjeseca manja od 924 eura. Kako smo nedavno pisali, takvih je umirovljenika u Njemačkoj – sve više.

– Krajnje je vrijeme za veliku reformu mirovinskog sustava u Njemačkoj. Mirovine moraju biti dovoljne za osiguranje životnog standarda i one moraju jamčiti da primatelj mirovine ne padne u siromaštvo. Neodrživa je situacija u kojoj je sve više umirovljenika prisiljeno tražiti socijalni dodatak kako bi preživjeli od prvog do prvog, zaključio je Bartsch.

Mirovina ovisi i o ugovoru o radu

Neće svi gastarbajteri dobiti pune njemačke mirovine: Postoji nekoliko razloga o kojima to ovisi

Visina mirovine ovisi o mnogočemu, pogotovo o radnom stažu, odnosno uplaćenim doprinosima i dobi. No, u Njemačkoj, iznos mirovine ovisi i o tome hoće li radnik dati otkaz prije umirovljenja. Naime, odlazak u mirovinu često ovisi o uvjetima ugovora o radu, Mnogi, ali ne svi poslodavci imaju klauzulu da radni odnos automatski prestaje stjecanjem dobi za odlazak u mirovinu, piše Fenix Magazin.

Oni poslodavci koji nemaju tu klauzulu time prisiljavaju radnike da sami daju otkaz prije odlaska u mirovinu te da se pridržavaju odredbi o otkaznom roku. Naime, ako radnik nedolaskom na posao bude kršio svoje obveze, tvrtka u kojoj je zaposlen protiv njega može podnijeti i tužbu. To se ponajprije odnosi na prijevremene umirovljenike, koji bi trebali upozoriti poslodavca da žele prestati raditi, ali i na one koji žele ostati na poslu nakon stjecanja dobi za umirovljenje, jer u tom slučaju visina mirovine može ovisiti i o porezu, kao i u slučaju odlaska iz Njemačke, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap