U Češkoj su se održali prosvjedi zbog mogućeg podizanja dobi za umirovljenje

Ana Kanazir
30. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Već je poznato kako u Francuskoj traju neredi već nekoliko tjedana oko nove mirovinske reforme. Naime, predsjednik Macron želi podići godinu za umirovljenje sa 62 na 64, a Francuzi nisu oduševljeni tom odlukom. Sličnu odluku je donijela i češka vlada koja želi povisiti dob za umirovljenje za čak četiri godine. Odnosno sa 64 na 68 godina.

crno-bijela fotografija prosvjeda

Prosvjed | foto: Unsplash, Koshu Kunii

Dok mi imamo probleme sa zdravstvenom reformom, o kojoj smo pisali ovdje, u Francuskoj traju prosvjedi i štrajkovi oko mirovinske reforme, a slična sudbina bi se uskoro mogla dogoditi i u Češkoj.

macron
Macronova mirovinska reforma izazvala burne reakcije: U Francuskoj traju veliki prosvjedi, a policija bacala suzavce

Nekoliko tisuća ljudi u Češkoj se pridružilo prosvjedima protiv mogućeg povećanja dobi za umirovljenje, navodi Index. Tako bi prema novoj mirovinskoj reformi ova dob trebala biti čak 68 godina. Do sada su Česi u mirovinu išli sa 64 godine pa se i radi o velikoj promjeni.

U Češkoj je i velika inflacija pa se pretpostavlja da bi Vlada mogla kasnije u ovoj godini donijeti novu mirovinsku reformu kojom bi moglo doći i do novih ograničenja automatskih povećanja mirovina.

Prijedlog o mirovinskoj reformi je najnoviji pokušaj češke vlade da se riješi problem proračunskog deficita.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap