Macronova mirovinska reforma izazvala burne reakcije: U Francuskoj traju veliki prosvjedi, a policija bacala suzavce

Ana Kanazir
17. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je posebnom procedurom pogurao kroz parlament novi zakon o mirovinskom sustavu. Naime, premijerka Elisabeth Borne je iskoristila ustavni postupak kako bi mirovinska reforma prošla u parlamentu bez glasanja. Ova vijest nije dobro prošla kod Francuza koji od samog početka ne odobravaju podizanje dobi za umirovljenje sa 62 na 64 godine.

macron

Foto: Emmanuel Macron | Youtube screenshot

Kao što smo već pisali ovdje, Macronova mirovinska reforma od samog početka nije naišla na odobravanje stanovništva. Tako su bili česti štrajkovi, prosvjedi i uključivanje policije, a sada je situacija samo dodatno kulminirala. U znak prosvjeda se u francuskom parlamentu pjevala i Marseljeza.

Štrajkovima nema kraja

Francuski sindikati ne odustaju od štrajkova, bez obzira na sukobe s policijom i sve češća uhićenja. Jednostavno ne žele prihvatiti umirovljenje sa 64 godina života, a novi potez predsjednika je bio samo dodatni šlag na tortu koji ih je još više razljutio. Prosvjednici su palili drvene palete, dok je policija bacala suzavce, a u Parizu su uhićene 73 osobe, navodi Index.

– Ujedinjeni sindikalni front nastavlja zahtijevati povlačenje reforme i poziva na još jedan dan štrajkova i prosvjeda u četvrtak, 23. ožujka, rekla je na konferenciji za medije Catherine Perret, dužnosnica sindikata CGT, a prenosi Dnevnik.hr.

prosvjedi u Francuskoj i vatra na ulici

Prosvjedi Francuska | foto: Screenshot Twitter, QG le média libre

Pokrenut je poseban ustavni postupak

Kao što smo već ovdje pisali, predsjednik Emmanuel Macron je još u siječnju predložio promjene u mirovinskom sustavu, odnosno predložio je pomicanje dobi za umirovljenje za dvije godine. Kao razlog je naveo spašavanje i održivost mirovinskog sustava. U subotu je Senat odobrio reformu sa 195 glasova, a idući korak je trebao biti glasanje u parlamentu, ali zbog straha od nedovoljnog broja glasova je pokrenut poseban ustavni postupkak Vlade.

Točnije, mirovinsku reformu je Vlada tako pogurala bez glasanja u parlamentu. Procedura po članku 49. točka 3. ustava omogućit će da se za dvije godine povisi granica za odlazak u mirovinu na 64 godine, prenosi Dnevnik.hr.  Ipak, još nije sve gotovo jer prosvjedi traju, a oporbene stranke će vjerojatno tražiti glasanje o povjerenju vladi.

macron
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap