Tužne vijesti: Preminula Dubravka Ugrešić, autorica ‘Štefice Cvek u raljama života’

Milan Dalmacija
17. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

U 74. godini života preminula je spisateljica i esejistica Dubravka Ugrešić. Posljednjih 30 godina provela je u inozemstvu, gdje je njen rad cijenjen s brojnim nagradama. Nama će najpoznatija ostati po romanu ‘Štefica Cvek u raljama života’. Zanimljivo, neki su je vidjeli i u krugu dobitnica Nobelove nagrade za književnost.

Dubravka Ugrešić | Foto: Screenshot: YouTube/The Nexus Institute

Deset dana prije svoga 74. rođendana preminula je jedna od najistaknutijih suvremenih esejistica i spisateljica, Dubravka Ugrešić. Kako javljaju iz Multimedijalnog centra Zagreb, preminula je u Amsterdamu, u krugu prijatelja i rodbine, piše Večernji list.

Rođena je 27. ožujka 1949. godine u Kutini. Diplomirala je rusistiku i komparativnu književnost 1973. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ondje je uz stvaranje svojih književnih djela i scenarija do 1993. radila u Zavodu za znanost o književnosti. Potom je nakon medijskih progona zbog njenih eseja o raspadu Jugoslavije i padu Berlinskog zida otišla u svojevrsni egzil u Njemačku i Sjedinjene Države, a potom od 2001. i u Nizozemsku.

Negiranje granica i etničnosti

Stoga se pozicionirala kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica. Zalagala se za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke ili nacionalne granice. Svoj akademski rad nastavila je na američkim i europskim sveučilištima, uključujući Harvard, UCLA, Columbiju i Slobodno sveučilište u Berlinu.

Ostat će upamćena po romanima: “Štefica Cvek u raljama života”, “Forsiranje romana reke”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Baba Jaga je snijela jaje” i “Lisica”. Ti, kao i drugi njeni romani prevedeni su na ukupno više od 20 svjetskih jezika. Ugrešić je radila i scenarije za filmove: “U raljama života”, “To nije moj život, to je samo privremeno”, “Za sreću je potrebno troje” i “Kako preživjeti do prvog”.

U krugu za ‘Nobela’

Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, od kojih svakako vrijedi izdvojiti Nagradu NIN-a (1988.) koju je dobila kao prva spisateljica, Godišnju švicarsku nagradu za najbolju knjigu eseja (1996.), Austrijsku nagradu za europsku književnost (1999.), Njemačku nagradu za esejistiku Heinrich Mann (2000.) i Međunarodnu nagradu za književnost Neustadt (2015.).

Zanimljivo, Dubravka Ugrešić dvaput je bila u kombinacijama za Nobelovu nagradu za književnost. Godine 2021. kao jednu od laureatkinja spomenuo ju je novinar New York Timesa, Alex Marshall, prenosi tportal. Godinu poslije, njeno se ime također provlačilo među imenima potencijalnih kandidatkinja, no najvrijednija nagrada ipak joj nije pripala.

Copy link
Powered by Social Snap