Preminula Dafinka Večerina, poznata odvjetnica i borkinja protiv nasilja nad ženama

Milan Dalmacija
28. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Dafinka Večerina, poznata odvjetnica, političarka i borkinja protiv nasilja nad ženama preminula je u 89. godini. Tijekom svoje polustoljetne odvjetničke karijere specijalizirala se za obiteljsko pravo. Branila je mnoge sudionike Hrvatskog proljeća, a kasnije i brojne poznate Hrvatice.

Dafinka Večerina | Foto: Screenshot: YouTube/Centar za kulturne djelatnosti

U 89. godini preminula je ugledna odvjetnica, političarka, sudionica Hrvatskog proljeća i borkinja protiv nasilja nad ženama, Dafinka Večerina. Iako je preminula u petak, vijest o smrti potvrdila je za HINA-u Hrvatska odvjetnička komora tek u nedjelju, prenosi 24sata.

Večerina je svoju odvjetničku karijeru započela 1971. godine. No, zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću u kojem je vidjela priliku za liberalizaciju društva, uhićena je i zatvorena na četiri mjeseca. Odmah po izlasku iz zatvora zastupala je četrdesetak “proljećara” u sudskim procesima. Među njenim branjenicima bili su Ivan Zvonimir Čičak, Ivan Milas i Ante Glibota.

No, u nastavku svoje 50-godišnje odvjetničke karijere specijalizirala se za obiteljsko pravo. U brakorazvodnim parnicama branila je mnoge poznate žene, poput Simone Gotovac. Na poziv ženske grupe “Trešnjevka”, Dafinka Večerina je 1988. godine sudjelovala u osnivanju SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja, na kojem je neko vrijeme i volontirala. U medijima je često govorila o ženskim pravima te pitanjima braka i obitelji. U samostalnoj Hrvatskoj bila je jedna od osnivačica HSLS-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap