Tradicionalne tehnike ukrašavanja pisanica: Donosimo recepte za zdrave i jestive uskršnje pisanice – jaja u luku i decoupage s bjelanjkom

Dora Šušković Stipanović
10. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Tradicionalne tehnike ukrašavanja pisanica su posebne po mnogočemu. Lijepe su, ali i prirodne. Boja ovih šarenih pisanica dolazi isključivo od prirodnih sastojaka što ih čini potpuno sigurnima za konzumaciju. Otkrit ćemo vam i nekoliko tajni: Kako napraviti mramorna jaja, kako postići visoki sjaj ljuske i kako pisanice omotati leptirima i cvijećem?

Photo: Boba Jaglicic (Unsplash)

Tradicionalne tehnike ukrašavanja pisanica su sve popularnije, a vrlo su jednostavne. Koriste se uvijek prirodni sastojci, dok su izgledom pisanice jako primamljive. Donosimo dva jednostavna, a efektna načina ukrašavanja pisanica. Prije ukrašavanja, provjerite na jednostavne načine jesu li jaja pokvarena, o čemu smo pisali ovdje.

Jaja u luku

Za ova jaja u toplim tonovima smeđe i crvene boje trebat će vam ljuske crvenog ili bijelog luka. Možete ih nabaviti na tržnici. Osim toga, koristit ćete najlonke ili gazu i različito bilje poput peršina ili lišća koje nađete u vrtu kao što je djetelina. 

Na sirova jaja stavite listić biljke i pažljivo stavite u gazu ili na dno najlonke. Iznad jaja napravite čvor ili zavežite koncem dugačkim dvadesetak centimetara. Zatim u najlonku stavljate drugo jaje i ponovno vežete čvor. Postupak ponavljate sve dok ne ispunite cijelu najlonku ili potrošite sva jaja. Kad su jaja pripremljena treba pripremiti boju. U veliki lonac stavite lupine luka i ulijte puno vode da se prokuha kako bi lupine pustile svoju lijepu boju. U lukom obojenu vodu stavite omotana jaja i kuhajte dvadeset minuta. Ako niste uspjeli nabaviti puno ljusaka, nakon kuhanja ostavite jaja u vodi još par sati da se boja bolje primi. Polako izvadite jaja, prerežite najlonku i skinite lišće biljaka.

Trik za mramorno jaje je da, uz gore opisan postupak, svako jaje dodatno umotate u ljuske luka prije nego što ih položite u najlonku. Tajna sjajnog jaja krije se u masnoći, ulju ili špeku kojima se jaja premažu na samom kraju. Masnoću ispolirajte kuhinjskom krpom i imat ćete najsjajnija i najljepša jaja na uskršnjem stolu.

Jaja u decoupage tehnici

Decoupage je način koji će vam omogućiti da svoje pisanice omotate šarenim proljetnim motivima. Decoupage je vrlo popularna salvetna tehnika koja se provlači u gotovo svim domenama kreativnosti. Možete je primijeniti na namještaju, posuđu, teglama za cvijeće, zidnim satovima, ukrasnim kutijama, kuglicama za bor, ali i na pisanicama. Moguće je da ste već ukrašavali svoj dom ovom tehnikom, no tada ste koristili posebno ljepilo za decoupage koje nije jestivo. Na pisanice se salvete lijepe prirodnim, jestivim ljepilom – bjelanjkom!

jaja u kartonu s nacrtanim licima
Donosimo četiri jednostavna trika koja će vam otkriti jesu li jaja pokvarena

Za dekoraciju jaja tehnikom salveta trebat će vam: tvrdo kuhana jaja, jedan bjelanjak i lijepe salvete s proljetnim i uskršnjim motivima. Bjelanjak možete nanositi kistom, ali i prstom. Od bjelanjka ćete, za razliku od običnog ljepila, lako oprati ruke.

Postupak izrade je sljedeći:

Nakon što ste skuhali i ohladili jaja, vrijeme je za dekoraciju. Salveta najčešće ima tri sloja. Za decoupage vam treba samo jedan, prvi sloj s printom. Druga dva sloja su bijela. Obzirom na zakrivljenost jaja, salvete nećete lijepiti u jednom komadu jer će pisanica izgledati zgužvano. Dakle, iz salveta je potrebno izrezati motive. Bolje je da su motivi manji jer površina jaja nije velika. Dio jaja na koji ćete položiti salvetu namažite bjelanjkom, a zatim na ljepilo stavite izrezani dio salvete. Kist ili prst umočite u bjelanjak i nježno zalijepite salvetu prelazeći ljepilom preko nje. Salveta je vrlo tanka pa budite oprezni kako je ne biste potrgali. Ako vam se prsti previše lijepe, operite ruke i nastavite raditi dalje. Nakon što ste cijelo jaje oblijepili, ostavite ga da se osuši. Što su salvete šarenije, to će vaše pisanice biti zanimljivije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap