Tko kaže da se ne može? Mala općina sama gradi dom umirovljenika!

Jasmina Grgurić Zanze
12. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Nekad su bili malo ribarsko mjesto, a danas spadaju među deset najrazvijenijih općina u Hrvatskoj. Tu neće stati, razvoj im je u prvom planu, a prvi projekt na popisu za 2022. godinu izgradnja je doma umirovljenika, prvog takvog na području općine.

Ilustracija: Rawpixel

Načelnik Fažane Radomir Korać prezentirao je ovih dana proračun za 2022. godinu. Za kapitalna ulaganja planiraju izdvojiti više od 27 milijuna kuna iz proračuna, što je više od polovine budžeta kojim raspolaže općinska kasa, ali to im nije problem jer u prvi plan žele staviti upravo razvoj.

Prvi projekt na popisu za iduću godinu im je izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe. Na ideju su došli još početkom prošle godine, kako bi zadovoljili potrebe svojih starijih sumještana za uslugom smještaja. Želja Općine izgraditi je moderan objekt koji uz stalni smještaj nudi i kvalitetnu medicinsku skrb, uslugu dnevnog boravka, pomoći u kući, dostavu obroka te druge oblike izvaninstitucijske pomoći uz kvalitetne sadržaje. Smještaj bi, kažu, cijenom bio dostupan građanima.

U izgradnju su odlučili krenuti samostalno na zemljištu Općine veličine 3.800 četvornih metara.

Gdje je zapelo s prvim modernim umirovljeničkim naseljem u Hrvatskoj?

– Dom je jedan od kapitalnih projekata o kojem već dulje vrijeme razgovaramo s našim mještanima i zasigurno će udovoljiti potrebama sugrađana treće dobi te im pružiti odgovarajući smještaj i medicinsku skrb. Uz to i cijena mora biti pristupačna kako bi naši građani mogli to i financijski podnijeti.

U slučaju da smo išli u izgradnju s privatnim investitorima cijena boravka zasigurno bi bila dva do tri puta viša od iznosa kojeg većina naših građana uopće može platit – kazao je načelnik Korać još početkom godine.

Nadaju se i pomoći Županije, a dom bi se gradio u tri faze. Za početak, imao bi mjesta za 60 korisnika, uz Dnevni boravak, liječničku ambulantu i druge sadržaje. Prva faza gradit će se na tisuću četvornih metara, a druga i treća faza planiraju se na oko 800 četvornih metara svaka te bi se time osiguralo 150 mjesta koliko je prvotno definirano.

Slijedi izrada projekte dokumentacije, a dom vrijednosti oko 20 milijuna kuna počet će se graditi 2022. godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap