Gdje je zapelo s prvim modernim umirovljeničkim naseljem u Hrvatskoj?

Josip Mihaljević
17. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Početkom 2019. godine u domaćim medijima odjeknula je vrlo zanimljiva vijest o gradnji prvog modernog umirovljeničkog naselja. Prema tadašnjim najavama, naselje je već trebalo biti izgrađeno, ali nije ni počelo. U kontekstu ‘transformacije’ obiteljskih domova za starije i nemoćne istražili smo gdje je zapelo s ovim alternativnim smještajem za starije koje pršti potencijalom.

LIPA senior residence Foto: Grabušić nekretnine

U kontekstu transformacije (ili ukidanja) obiteljskih domova za starije pozabavili smo se temom umirovljeničkih naselja. Radi se o alternativi klasičnom smještaju za starije u kojima bi umirovljenici živjeli samostalnije uz svu potrebnu njegu i skrb.

Početkom 2019. u Hrvatskoj je odjeknula vijest da se radi na prvom takvom naselju za umirovljenike i to u Andraševcu, mjestu koje je kasnije postalo poznatije po smrtonosnom požaru u ilegalnom obiteljskom domu koji odnio šest ljudskih života.

Projekt ‘LIPA senior residence’ podrazumijevao je 64 namještena apartmana s pripadajućim vrtom u kojem bi korisnici organizirano stanovali uz suradnju sa stručnim kadrovima. Gradnja je trebala početi 2019. godine i biti završena u roku od dvije godine, no 18 tisuća četvornih metara u Andraševcu gdje je naselje trebalo biti sagrađeno i dalje zjapi prazno.

“Nismo našli investitora, ali nismo ni odustali”

Hrvatska dobiva prvo moderno naselje za umirovljenike. Pogledajte kako će izgledati!

Provjerili smo s Krapinsko-zagorskom županijom znaju li što je bilo s tim projektom, no oni kažu da nikada nisu bili u kontaktu s tvrtkom koja je najavila gradnju naselja. Njihove internetske stranice su ugašene pa smo provjerili i s Gradom Oroslavjem (Andraševac je naselje u Oroslavju) – oni kažu da su bili u kontaktu s tvrtkom Grabušić nekretnine koja je najavila izgradnju naselja, ali da se već dugo nisu s njima čuli. Iz Oroslavja su nam još rekli kako su podržali gradnju naselja iako oko njega ne bi imali nikakvog troška jer se radi u potpunosti privatnoj investiciji.

Na kraju smo se čuli i s Tomicom Grabušićem, direktorom tvrtke koja je najavila gradnju.

“Da, trebalo je to biti ali nismo našli investitora. Može se reći da je izgradnja LIPA senior residencea u Andraševcu za sada stopirana. Međutim, nismo odustali od te ideje. U kontaktu smo s drugim investitorima za realizaciju slične ideje u Slavoniji”, kazao nam je Grabušić.

Hrvatska još uvijek nema niti jedno slično naselje tako da tko god realizira projekt – bit će prvi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap