The Best: Preminula je kraljica rock’n’rolla Tina Turner

Milan Dalmacija
25. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

U 84. godini je od posljedica teških bolesti preminula Tina Turner. ‘Kraljica rock’n’rolla’ ili ‘rock baka’ kako su je mnogi zvali imala je težak i buran život te blistavu karijeru. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima treba izdvojiti čak 12 Grammyja.

Tina Turner Foto: Instagram

Nakon duge i teške bolesti u 84. godini preminula je kraljica rock’n’rolla Tina Turner. Smrt ju je zatekla u njenom domu u švicarskom gradiću Küsnachtu gdje je živjela posljednjih 30 godina, izvijestili su njeni menadžeri, piše Daily Mail.

Tina Turner rođena je kao Anna Mae Bullock 26. studenog 1939. godine u Nuttbushu, gradiću u američkoj saveznoj državi Tennessee. Mladost, pa i dobar dio karijere obilježili su joj loši obiteljski odnosi.

Život pun nasilja

Sa 16 godina obilazila je klubove u St. Louisu. U jednom od posjeta upoznala je svog budućeg supruga Ikea Turnera. Iako je on hladno odbio njen zahtjev da zapjeva s njim na pozornici, tri godine kasnije snimila je svoj prvi hit, pjesmu “A Fool In Love” koja je odmah zasjela na drugo mjesto američke top-liste.

Tada joj je Ike Turner bez njena znanja promijenio ime u mnogo poznatije – Tina Turner. Potom ju je primio u svoj bend te su zajedno nastupali od 1960. do 1976. Tina, koja je tada već imala sina Craiga, kojeg je dobila u vezi sa saksofonistom Raymondom Hillom, s Ikeom Turnerom dobila je drugog sina Ronnieja te je odgajala njegova dva sina iz prethodnih veza.

Iako je htjela prekinuti vezu, na što ju je Ike udario drvenom žlicom za cipele, vjenčala se za njega 1962. godine. Sjaj i blještavilo pozornice, u privatnom životu mijenjalo je nasilje, o čemu je često progovarala u dokumentarcima i knjigama. Godine 1968. pokušala je samoubojstvo, popivši 50 tableta za spavanje prije nastupa. Njena ekipa primijetila je da nešto s njom nije u redu te su je odveli u bolnicu i tako joj spasili život.

Prije nastupa 1976. godine, Ike Turner ju je ostavio s 36 centi i vaučerom za gorivo u džepu. Ona je potom pokrenula brakorazvodnu parnicu te uspjela dobiti tantijeme, pravo na umjetničko ime i nešto imovine. No, sve do početka osamdesetih nastupala je u malim, nepoznatim klubovima kako bi mogla zaraditi za život.

Vrhunac karijere

Sudbonosni trenutak za njenu solo karijeru dogodio se 1983. godine, kad je potpisala ugovor s Capitol Recordsom. Nedugo zatim, izdala je svoj prepjev pjesme Ala Greena “Let’s Stay Together”, koji je odmah zasjeo na visoke pozicije u američkim i europskim top-listama.

Vrhunac karijere bio joj je album “Private Dancer”, objavljen 1984. koji je uz istoimenu pjesmu sadržavao još i “What’s Love Got To Do With It” i “Better Be Good To Me”. Album je doživio pet platinastih izdanja u Americi, dok je u inozemstvu prodan u 200.000 primjeraka.

Karijera joj je krenula uzlaznom putanjom. Već sljedeće godine glumila je u postapokaliptičnom filmu Georgea Millera, “Pobješnjeli Max 3”. To je ujedno i njena najpoznatija uloga. Za taj film snimila je dvije pjesme; “We Don’t Need Another Hero” i “One Of The Living”. Nama je poznata po prepjevu pjesme Bonnie Tyler “The Best”, koja se dugo vrtjela kao najavna i odjavna špica emisije Kućni ljubimci.

Nastupala je s Mickom Jaggerom, Davidom Bowiejem i brojnim drugim zvijezdama. Godine 1988. postavila je svjetski rekord u posjeti koncerta solo izvođača. Na stadion Maracana u Rio de Janeiru natiskalo se oko 180.000 ljudi kako bi vidjelo nju.

Tri godine kasnije primljena je zajedno s Ikeom Turnerom u Kuću slavnih rock’n’rolla. Godine 1993. snimila je autobiografski dokumentarni film “What’s Love Got To Do With It”, a dvije godine kasnije i naslovnu pjesmu za film “James Bond: GoldenEye”.

Brojne nagrade i priznanja

Tina Turner (80) odustala od mirovine: S mladim DJ-om snimila remiks svog hita

Kasnije je nastupala sve manje, iako je i dalje dobivala nagrade i priznanja, a njene pjesme su bilježile dobra mjesta na top listama. U lipnju 2013., nakon veze duge 27 godina udala se za 16 godina mlađeg glazbenog producenta Erwina Bacha. Iste je godine dobila švicarsko državljanstvo te se odrekla američkog.

Nedugo nakon vjenčanja doživjela je moždani udar. Tri godine kasnije dijagnosticiran joj je rak crijeva, a zbog problema s tlakom zatajio joj je bubreg. Iako je razmišljala o eutanaziji, njen suprug joj je donirao bubreg, no posljedice bolesti su ostale.

U svojoj karijeri Tina Turner snimila je ukupno devet studijskih albuma, odradila 12 turneja, pojavila se u 17 filmova te napisala četiri knjige. Osvojila je na desetke nagrada i priznanja, a posebno se ističe njenih 12 Grammyja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap