Sveučilišnim profesorima starijima od 70 država više neće isplaćivati plaću

Jasmina Grgurić
31. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Ministar Radovan Fuchs odlučio se obračunati sa sveučilišnim veteranima koji i nakon životne dobi za odlazak u mirovinu nastavljaju drmati obrazovnim sustavom. Na taj način država se rješava i moćnog prorektora Ante Čovića, profesora s Hrvatskih studija koji je prema mišljenju državne inspekcije na Hrvatskim studijima protupropisno zaposlen.

Ante Čović, prorektor zagrebačkog sveučilišta
Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je ukinuti plaće sveučilišnim profesorima koji ne udovoljavaju kriterijima rada nakon 70. godine života, piše Jutarnji list. Na taj se način država rješava i moćnog prorektora Ante Čovića, profesora s Hrvatskih studija, barem na račun državnog proračuna.

U trenutku sklapanja ugovora imao više od 70 godina

“Ministarstvo će obustaviti obračun te isplatu plaće zaposlenicima visokih učilišta kojima se putem ovog Ministarstva osigurava obračun i isplata plaće iz Državnog proračuna RH kroz sustav Centralnog obračuna plaća, ako su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole te su navršili više od 70 godina života, a nije im prestao radni odnos istekom akademske godine u kojoj su navršili 70 godina života”, piše u dopisu Ministarstva dekanima i rektorima javnih sveučilišta, veleučilišta, visokih škola i fakulteta.

Doznajemo koliko Hrvata ni nakon 65. nije otišlo u mirovinu, nego i dalje rade

Naime, prema zakonu njihov radni odnos prestaje najkasnije istekom akademske godine u kojoj navršavaju 70 godina života na radnom mjestu koje se financira sredstvima državnog proračuna.

Ministarstvo se poziva na inspekcijski nadzor pokrenut zbog dobnog prekoračenja rada profesora Fakulteta hrvatskih studija i prorektora Sveučilišta u Zagrebu Ante Čovića. Naime, inspekcija je utvrdila da Čović ne udovoljava uvjetima rada, jer je u trenutku sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme imao više od 70 godina. Pozivaju se i na Državni inspektorat koji je utvrdio kako je zasnivanje takvog radnog odnosa protivno odluci Ustavnog suda iz kolovoza 2014., kao i odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Na sveučilištima više od 200 profesora starijih od 65

No, Čović nije jedini. Po neslužbenim podacima koje navodi Jutarnji, još troje profesora bit će izbrisano iz sustava, po jedan sa zagrebačkog, splitskog i osječkog sveučilišta.

Na javnim sveučilištima i veleučilištima zaposleno je 228 profesora starijih od 65 godina. Njih 12 stariji su od 70 godina. S obzirom na to da je veći dio njih napunio dobnu granicu za odlazak u mirovinu tijekom ove akademske godine, njihov je radni status zakonit.

Najviše starijih od 65 je na Sveučilištu u Zagrebu, njih 124, dok je u Splitu 46 profesora. Najstariji profesor koji prima plaću iz državnoga proračuna ima 74 godine i radi na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, navodi Jutarnji list.

Sveučilišnim profesorima starijima od 70 država više neće isplaćivati plaću
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap