Umirovljeni nastavnici ne mogu raditi u struci, ali mogu biti domari: “Narušena su im prava!”

Josip Mihaljević
4. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) od ministra Radovana Fuchsa traži hitne izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Naime, nastavnicima je zakonski zabranjeno u mirovini raditi u struci, ali zato mogu biti domari, čistači, konobari…

uciteljica

Foto: Unsplash

Cijeli život radite u školi, predajete nastavu učenicima i onda odete u mirovinu. Ona vam je mala, pa se raspitate možete li nastaviti raditi kao nastavnik do polovice punog radnog vremena. I onda saznate da Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi to eksplicitno zabranjuje.

Ne možete se vratiti u učionicu i predavati na pola radnog vremena, ali zato možete čistiti hodnike i kuhati kavu u školi.

“Narušena je ravnopravnost građana”

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) od ministra Radovana Fuchsa temeljem brojnih upita umirovljenih prosvjetara traži izmjenu diskriminatornog članka 112. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Profesorica Jasna (82): "U mirovini nemam vremena, jer nisam više brza kao nekada"

“Time je unatoč općepoznatom manju učiteljskog i profesorskog kadra onemogućen nastavak rada tih djelatnika po umirovljenju, odnosno nakon dobi od 65 godina, a nije niti moguće zapošljavanje kvalitetnih i iskusnih umirovljenih stručnih kadrova koji su voljni raditi.

Obzirom da je time narušena i ravnopravnost građana i zapriječeno zakonom određeno pravo umirovljenika na rad te obzirom da SUH smatra da odluke Prosvjetne inspekcije nisu u skladu s mjerodavnim zakonskim odredbama, želimo istaknuti nekoliko stvari”, priopćio je Sindikat umirovljenika.

Ističu kako je Zakon o radu temeljni zakon kojim se reguliraju radni odnosi zaposlenika, a Zakon o mirovinskom osiguranju jasno precizira da korisnici mirovine mogu raditi do polovice punog radnog vremena pa zaključuju da bi rad nastavnika u mirovini jasno trebao biti dopušten.

Ne poštuje se Zakon o radu i Zakon o mirovinskom osiguranju

Prema važećim pravilima, prestanak radnog odnosa automatski se događa kada radnik navrši 65 godina i ima najmanje 15 godina staža, ali su propisane i iznimke – ako se radnik i poslodavac dogovore, moguće je nastaviti raditi.

“Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ne dozvoljava drugačiji dogovor i nastavak rada. To jasno proizlazi da je samo i isključivo u tom dijelu razlika u pravu kod prestanka radnog odnosa u odgoju i obrazovanju u odnosu na opće uvjete po Zakonu o radu. (…)

Uostalom, navedeni Zakon prema odredbi članka 1. regulira djelatnost osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, dakle ne radne odnose i prava umirovljenika. U tom smislu to ni na jedan način nije lex specialis u odnosu na Zakon o radu, a posebice ne u odnosu na Zakon o mirovinskom osiguranju, već upravo suprotno”, argumentiraju iz SUH-a.

U SUH-u zaključuju da se važeći propisi u RH koji reguliraju rad umirovljenika moraju primjenjivati na sve umirovljenike i sve njihove radne odnose.

Država umirovljene nastavnike vraća u škole? Nema dovoljno stručnog kadra!

“Zbog svega navedenog predlažemo žurnu izmjenu i dopunu potrebnih zakonskih odredaba Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i njihovo usklađivanje s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu”, traže iz Sindikata umirovljenika.

Zaključuju kako će to zasigurno koristiti cijelom obrazovnom sustavu te će otkloniti diskriminaciju i nejednako postupanje u ostvarivanju zakonom priznatih prava umirovljenika na rad do polovice radnog vremena.

Osim ministru Fuchsu, zahtjev su uručili Ministarstvu rada, Kabinetu premijera i Pučkoj pravobraniteljici.

Umirovljeni nastavnici ne mogu raditi u struci, ali mogu biti domari: “Narušena su im prava!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap