Država će učiteljima omogućiti rad do pola radnog vremena nakon 65. godine?

Josip Mihaljević
2. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske upozorio je na diskriminaciju učitelja i profesora koji zbog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ne mogu, nakon što navrše 65 života, kao i ostali umirovljenici raditi na pola radnog vremena uz primanje cijele mirovine. Ministarstvo obrazovanja, nakon tri mjeseca šutnje, ipak otvara mogućnost da će se to u budućnosti promijeniti.

uciteljica

Foto: Unsplash

Većina učitelja i nastavnika po sili zakona odlazi u mirovinu do 65 godine, a nakon toga ne mogu, kao ostali radnici, na istom radnom mjestu uz primanje mirovine raditi do polovice radnog vremena. Razlog tomu je diskriminatorni članak 112. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji izričito ne dopušta rad nakon 65 godine čime je učiteljima i profesorima narušena ravnopravnost i zapriječeno zakonom određeno pravo umirovljenika na rad, poručuju iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH). S druge strane, mogu se u istoj školi zaposliti na drugim radnim mjestima poput čistača i domara, a većina ih to shvaća kao pljusku u lice.

SUH je prije tri mjeseca od resornog ministarstva tražio da se taj članak obriše iz zakona, a na odgovor su čekali tri mjeseca.

uciteljica
Umirovljeni nastavnici ne mogu raditi u struci, ali mogu biti domari: "Narušena su im prava!"

“SUH je ocijenio kako zbog nedovoljno jasno formuliranih odredaba članka 112. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi dolazi do problema i pogrešne primjene, što u konačnici šteti i samom obrazovnom sustavu koji u situaciji nedostatka stručnih kadrova (profesori matematike i fizike, na primjer) ne može zadržati kadrove koji su voljni raditi na pola radnog vremena ili zaposliti nove umirovljene profesore”, poručuju iz Sindikata umirovljenika.

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac tek je ovih dana odgovorila na SUH-ove zahtjeve. Nakon što im je napisala ono što i sami znaju i problematiziraju, a to je da članak 112. ne dopušta rad prosvjetnim djelatnicima koji su stariji od 65 godina, ipak je otvorena mogućnost da će se to u budućnosti promijeniti.

“Ovim putem Vas obavještavamo da je u tijeku izrada novog zakona kojim se uređuju djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja te će biti razmotreno i postojeće uređenje prestanka radnog odnosa radnika u školskim ustanovama”, poručili su iz Ministarstva obrazovanja Sindikatu umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap