Vozač poljskog autobusa koji je sletio kod Brezničkog Huma imao je 72 godine: Već je trebao biti u mirovini

Milan Dalmacija
9. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Vozač autobusa koji je sletio s autoceste kod Brezničkog Huma, pri čemu je poginulo 12 osoba, a ozlijeđene su 32, imao je 72 godine. Nije sasvim jasno zašto je angažiran na dugoj i zahtjevnoj ruti od Poljske do Međugorja, s obzirom na to da je dob za umirovljenje u Poljskoj 65 godina.

Vozač poljskog autobusa u kojemu je poginulo 12, a ozlijeđene su 32 osobe, imao je 72 godine. | Foto: Screenshot: YouTube/O Kanal

Autobusom koji je u subotu rano ujutro sletio s autoceste A4 kod Brezničkog Huma, pri čemu je poginulo 12, a ozlijeđeno 32 poljskih državljana, upravljao je 72-godišnji vozač, neslužbeno doznaje HRT od izvora bliskih Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu. Drugi vozač, koji je također poginuo, imao je 51 godinu, piše Jutarnji.

Kao uzrok tragedije navodi se kako je on izgubio kontrolu nad autobusom te sletio u jarak. No, je li izgubio kontrolu zbog mehaničkog kvara ili neopreza tek treba utvrditi. Kako je i 72-godišnjak među poginulima, obavljena je obdukcija koja je pokazala da nije bio pod utjecajem alkohola ili opijata te da nije bolovao od akutnih bolesti. Nagađa se da je zaspao.

Još uvijek smije voziti - Talijanu sa 102 godine je produžena vozačka dozvola

– Vozač je bio u vozačkom sjedalu i vezan sigurnosnim pojasom, rekao je glasnogovornik varaždinskog ŽDO-a, Darko Galić te dodao da tek treba utvrditi je li počinjeno kazneno djelo i tko ga je počinio. Nakon prikupljanja svih podataka ŽDO treba odlučiti hoće li se eventualni postupak voditi u Hrvatskoj ili Poljskoj.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Osmero putnika autobusa koji je prometovao prema Međugorju već je u nedjelju vraćeno kući. Zamjenik poljskog ministra zdravstva Waldemar Kraska je poručio kako bi ovog tjedna u Poljsku trebalo biti vraćeno još 10 putnika. Dvije osobe su i dalje u teškom stanju. Obdukcija poginulih putnika i vozača je završila te će tijela biti predana obiteljima. No, troje putnika još nije identificirano.

Inače, dob za umirovljenje u Poljskoj iznosi 65 godina za muškarce i 60 godina za žene. Nije sasvim jasno zbog čega je 72-godišnjak upravljao autobusom na dugoj i zahtjevnoj ruti koja je uključivala i noćnu vožnju, no može se pretpostaviti da su posrijedi dva razloga. Prvi je dodatna zarada, s obzirom na to da prosječna mirovina u Poljskoj iznosi oko 550 eura (oko 4.144 kune). Drugi razlog bi mogla biti nestašica profesionalnih vozača, uzrokovana masovnim otpuštanjima diljem Europe tijekom lockdowna zbog pandemije u proljeće 2020.

 

Vozač poljskog autobusa koji je sletio kod Brezničkog Huma imao je 72 godine: Već je trebao biti u mirovini
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap