Sve umirovljenike automatski prijavili za jednokratnu pomoć od stotinu eura

Jasmina Grgurić
14. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Dok Hrvatska krizu izazvanu epidemijom rješava tako što pomaže poslodavcima kako bi radnicima na teret državnog proračuna isplatili plaće, druge zemlje pronašle su i drugačija rješenja, kako bi njima obuhvatili i najugroženije skupine društva, prije svega umirovljenike i primatelje socijalne pomoći. Svi građani dobit će jednokratnu novčanu pomoć od sto eura, a prve prijave pokazuju kolika je stvarna potreba u susjednoj Srbiji.

Foto: Pixabay

Prijave građana za isplatu jednokratne novčane pomoći od stotinu eura u Srbiji su počele jučer, a samo u prva tri sata prijavilo se pola milijuna ljudi. Vlada je potporu osigurala za sve punoljetne građane kako bi im pomogla prebroditi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Vlada je ispunila obećanje da će svi punoljetni stanovnici uz važeću osobnu iskaznicu dobiti stotinu eura u dinarskoj protuvrijednosti, a kao dio paketa ekonomskih mjera za ublažavanja posljedica pandemije, za što je osigurano pet milijardi eura.

HZMO šalje nova rješenja umirovljenicima s bitno manjim mirovinama: Evo o čemu se radi

No, za pomoć se posebno ne moraju prijavljivati umirovljenici i primatelji socijalne pomoći, jer su oni automatski prijavljeni za tu jednokratnu isplatu koja će za njih početi od sutra, piše T portal.

Od sutra će biti otvoren i kontakt centar posredstvom kojeg se građani također mogu prijaviti, uz rok do 20. lipnja. Prema procjenama Ministarstva financija Srbije, pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći od 100 eura ima oko 5,5 milijuna stanovnika.

Prosječna mirovina u Srbiji iznosi oko 1.700 kuna. Prosječnom će umirovljeniku stoga ova pomoć doći kao da je dobio jednokratnu “povišicu” od 40 posto, a posebno će značiti onima s mirovinama nižima od toga iznosa. Mirovinu nižu od 100 eura prima oko sto tisuća građana.

Sve umirovljenike automatski prijavili za jednokratnu pomoć od stotinu eura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap