Sud odbio masovne tužbe pripadnika HVO-a, ne mogu dobiti status ratnog invalida

Josip Mihaljević
7. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

U protekle dvije pandemijske godine značajni postupci vodili su se pred upravnim sudovima koji su proračun i mirovinski sustav spasili od gubitka koji se procjenjuje na oko 10 milijardi kuna. U suštini, pripadnici HVO-a tražili su sva prava i povlastice koje imaju hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI), ali Visoki upravni sud je zaključio da taj status ne mogu imati osobe koje nisu sudjelovale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Ilustracija: Pixabay

Hrvatska prema posljednjim podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje isplaćuje 6765 mirovina pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a oni su jedna od 18 povlaštenih kategorija umirovljenika. Prosječna mirovina iznosi im 3.569,08 kuna. Na godišnjoj razini radi se o 290 milijuna kuna, što je tek kapljica u moru rashoda mirovinskog sustava.

Međutim, njihova su prava zbog masovnih tužbi prema državi mogla drastično narasti i izjednačiti se s pravima hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI), ali tomu ipak neće biti slučaj. U protekle dvije pandemijske godine pred upravnim sudovima, u tišini, vodili su se postupci koji su državni proračun, a posljedično i proračun mirovinskog sustava, spasili od gubitka koji se procjenjuje na čak 10 milijardi kuna, piše Jutarnji list.

Politička odluka Franje Tuđmana

Visoki upravni sud još je 23. rujna 2020. godine donio ogledni spor prema kojemu status ravnog vojnog invalida iz Domovinskog rata ne mogu imati osobe koje nisu sudjelovale u obrani suvereniteta RH što u prijevodu znači da pripadnici HVO-a, pored prava koje imaju, ne mogu dobiti status HRVI-ja. Tijekom prošle godine postupanja Županijskog državnog odvjetništva u Splitu u upravnim sporovima oko ovakvih slučajeva i zahtjeva porasla su za 552 posto, a korijen se krije u 2012. godini kada je Ministarstvo branitelja od Državnog odvjetništva tražilo pomoć za oko 1060 zahtjeva, mahom pripadnika HVO-a koji su htjeli ostvariti prava HRVI.

No, priča je krenula 1997. godine – od tada pa do 2001. godine doneseno je više od 10 tisuća rješenja kojima se pripadnicima HVO-a priznalo pravo na osobnu invalidninu na osnovi ranjavanja na južnom bojištu. Temeljem toga su ostvarili pravo na braniteljsku mirovinu. Međutim, rješenja o invalidnosti nikada im nisu uručena. Generali Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs kazali su ranije kako je to bila politička odluka Franje Tuđmana i Gojka Šuška da se na neki način zbrinu pripadnici HVO-a.

Rješenja o invalidnosti nestala su iz Ministarstva 2002. godine, a tada su krenule i tužbe prema Hrvatskoj.

Fred Matić: Pravnici iz Ministarstva obećavali su im srediti status HRVI

Slučaj je komentirao i bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić:

“Radilo se o 10.007 predmeta koji su bili, kako su to zvali, dio džentlmenskog dogovora. Dogovor je bio da će im se dati hrvatska mirovina, ali da ne traže ništa uz to u smislu invalidnosti, stanova i drugog.

Kako bi im se u Mirovinskom mogao kompletirati predmet, bilo im je izdano fiktivno rješenje o invalidnosti. Ispalo je da je 10.000 ljudi ranjeno isti dan, istoga trenutka na istomu mjestu od iste granate”, kazao je za Jutarnji list bivši ministar branitelja Predrag Matić.

Matić je ispričao kako je nekolicina pravnika iz Ministarstva branitelja počela kontaktirati te ljude i nuditi im pravnu pomoć, obećavajući da im mogu donijeti status HRVI pa je prema Hrvatskoj krenulo više stotina tužbi. No, 2012. godine izmijenjen je Zakon o braniteljima prema kojem je propisano da status HRVI može ostvariti samo osoba koja je branila suverenitet RH, a tim su člankom tehnički isključili pripadnike HVO-a.

 

Dragan Radić, predsjednik Hvidre HVO-a, još je 2012. godine za hrvatske medije dao izjavu u kojoj se ispričava zbog masovnih tužbi.

“Naš je stav da ne možeš tužiti državu koja te hrani. Nas deset tisuća pripadnika HVO-a koji ostvarujemo pravo na mirovinu poštuje dogovor napravljen još prije 15-ak godina. Ne tražimo nikakvu odštetu, a posebice ne milijunsku”, poručio je Radić 2012. godine.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap