Pripadnici HVO-a imaju pravo tražiti invalidsku mirovinu u Hrvatskoj, ali i novi izračun

Jasmina Grgurić Zanze
20. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Invalidsku mirovinu u Hrvatskoj moći će dobiti svi stradalnici Hrvatskog vijeća obrane, ako se vještačenjem u Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti. Izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata omogućavaju i novi izračun mirovine pripadnicima HVO-a ako im se utvrdi promjena koja utječe na radnu sposobnost ili uzrok invalidnosti.

Foto: Ilustracija

Izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata omogućeno je da invalidsku mirovinu u Hrvatskoj dobiju svi stradalnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Uvjet za to je da im se vještačenjem u Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti. Pipadnicima HVO-a omogućava se i pokretanje postupka te određivanje novog iznosa invalidske mirovine u slučaju nastanka promjena koje utječu na preostalu radnu sposobnost ili omjer uzroka invalidnosti.

Mogućnost određivanja nove visine mirovine

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog
Ministar Medved o ratnim vojnim invalidima: 'Netočno je da će oni proračun stajati milijardu eura'

Ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu za pripadnike borbenog sektora HVO-a koji su državljani Hrvatske omogućava se za sve skupine RVI po osnovi ozljede i bolesti kojima je taj status priznat pravomoćnom odlukom nadležnog tijela u BiH, uz uvjet da im nadležno tijelo vještačenja u Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti. Pripadnicima HVO-a koji su hrvatski državljani i već su ostvarili invalidsku mirovinu, kao i novim korisnicima invalidske mirovine, omogućuje se određivanje novog iznosa mirovine, piše Večernji.ba.

Do tog novog iznosa može doći ako kod njih zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nastane promjena u postocima uzroka koji su uvjetovali djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti s pravom na invalidsku mirovinu ili ako kod korisnika invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti nastane potpuni gubitak radne sposobnosti zbog istih uzroka.

Razlika između nove svote mirovine i invalidnine

Nova mirovina, odnosno ponovno određivanje mirovine ostvaruje se na zahtjev stranke uz ponovno vještačenje radne sposobnosti. Nova invalidska mirovina osobi odredit će se u visini razlike između nove svote invalidske mirovine koju bi ista osoba ostvarila po pravnim propisima u Hrvatskoj na temelju pogoršanja zdravstvenog stanja i visine mjesečnog iznosa osobne invalidnine ostvarene prema pravomoćnoj odluci o statusu ratnog vojnog invalida od nadležnog tijela BiH važećeg u trenutku pogoršanja stanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap