Hrvatski ratni vojni invalidi bi nas mogli koštati dodatnih milijardu eura, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
6. prosinca 2023.
Mirovine
A- A+

Do sada je usvojeno 195 odluka o usvajanju ustavnih tužbi veterana HVO-a jer nisu imali stečena prava, odnosno nisu priznati hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Prema tome, veteranima HVO-a kojima je MORH od 1997. do 2000. godine priznao status ratnih vojnih invalida Hrvatska će morati priznati status hrvatskih vojnih invalida. Samim time će uz braniteljske mirovine dobivati i ostala materijalna prava, a prema predviđanjima bivšeg ministra branitelja SDP-ovca Freda Matića, ovo bi građani mogli plaćati i oko milijardu eura godišnje.

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog

Branitelji | Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Nakon što Hrvatska prizna status hrvatskih ratnih vojnih invalida, oni će nastaviti dobivati mirovine, a dobit će i ostala primanja, od kojih će neka dobivati i retroaktivno, ali nije poznato koliko godina unatrag. Za ovo će trebati izdvojiti pozamašan iznos novca, točnije, prema predviđanjima bivšeg ministra branitelja, može se raditi o milijardu eura.

Važna presuda Ustavnog suda: Pripadniku HVO-a priznat status ratnog vojnog invalida

Presude u korist HVO-a

Ministarstvo branitelja je 2013. godine objavilo rješenje kojim se sve potvrde MORH-a iz druge polovice 90-ih o dodjeli statusa ratnih vojnih invalida pripadnicima HVO-a proglašavaju nevažećima jer nisu ranjeni na teritoriju Hrvatske. Ipak, do promjene je došlo Zakonom o pravima branitelja koji je donesen 2017. godine, a kojim se bivšim pripadnicima HVO-a kojima je MORH dodijelio status ratnih vojnih invalida jamče prije stečena prava.

Ovdje su krenule tužbe bivših pripadnika HVO-a protiv te odluke jer oni nisu imali ista prava, ali je tužbe odbio Visoki upravni sud. Ustavni je sud potom donio važnu odluku kojom je usvojio ustavnu tužbu bivšeg pripadnika HVO-a Ive Lamešića, a nakon čega je Ustavni sud usvojio još sličnih tužbi i pokrenuo promjene.  Kako smo pisali ovdje, Ustavni sud smatra da zbog zaštite načela dobrog upravljanja i u općem interesu, država može ispravljati svoje greške ‘čak i onda kad su te greške posljedica njezina vlastitog nemara’, ali to mora učiniti dosljedno i pravovremeno. Od 11 ustavnih sudaca koji su odlučivali u ovom predmetu, troje je bilo protiv, koji su pritom napisali izdvojeno mišljenje u kojem smatraju da je ova odluka protuzakonita i protuustavna.

Poznat je pozamašan iznos koji će plaćati građani

Do danas je usvojeno točno 195 ustavnih tužbi veterana HVO-a, kako saznaje jutarnji.hr. Tako veteranima HVO-a kojima je MORH na temelju potvrda Ljube Ćesića Rojsa o ranjavanju na južnom bojištu i političkom odlukom tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška i predsjednika Franje Tuđmana priznao status ratnih vojnih invalida, Hrvatska danas mora priznati status hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Ovo znači da će oni uz mirovine dobiti i ostale isplate koje nosi status HRVI-ja, a ove će isplate dobiti retroaktivno, s kamatama. Ipak, poznato je i o kojem bi se iznosu moglo raditi. Bivši ministar branitelja SDP-a Fred Matić kaže kako će se raditi o iznosu koji nije manji od milijarde eura.

– Pa računajte – pripadnika HVO-a kojima je Ćesić Rojs dao potvrde o ranjavanju na ‘južnom bojištu‘, a većina ih je, zamislite ranjena u istom danu, bilo je 10.007. Kad im se prizna status HRVI, oni uz braniteljske mirovine koje im Hrvatska već isplaćuje, stječu i pravo na državni stan, pod uvjetom da nemaju u vlasništvu drugu nekretninu u Hrvatskoj, a pretpostavimo da ih većina nema. Danas nema stana u Hrvatskoj ispod 100.000 eura. Dodajte tome i invalidnine koje dosad nisu imali, ortopedske dodatke, pravo na tuđu brigu i pomoć za one koji imaju status najtežih invalida, pa pravo na liječenje u Hrvatskoj, prvenstvo na listama čekanja, pravo na toplice, zatim prava prvenstva upisa na fakultete i smještaja u domovima koja imaju njihova djeca, pa prava koja se prenose na članove najuže obitelji nakon njihove smrti, objasnio je Matić za jutarnji.hr.

Poznato je kako i 7.288 pripadnika HVO-a prima mirovinu koja u prosjeku iznosi 582,62 eura, dok im radni staž iznosi šest godina i osam mjeseci. Više o braniteljskim mirovinama možete više pročitati ovdje.

vojnik s puškom u rukama
Deset posto umirovljenika su branitelji, ali ne žive svi jednako dobro

Kako se stječe status hrvatskog ratnog vojnog invalida?

Status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata i pravo na osobnu invalidninu i posebni doplatak utvrđuje se u upravnom postupku na temelju pisanog zahtjeva hrvatskog branitelja i dokaza propisanih Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te nalaza i mišljenja vijeća vještaka posebne organizacijske jedinice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji podliježe reviziji vijeća viših vještaka.

Odnosno, HRVI iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kojemu je organizam oštećen najmanje 20 posto zbog rane, ozljede ili bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao neposredne posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Hrvatske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap