Stožer objavio, imamo 357 novozaraženih: “Ne možemo gledati samo brojeve”

Josip Mihaljević
28. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove brojke na konferenciji za medije u 14 sati. Imamo 357 novih slučajeva i tri preminula unatrag zadnja 24 sata.

vili beroš

Foto: zdravlje.gov.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

U protekla 24 sata imamo 357 novih slučajeva, a trenutni broj aktivnih slučajeva je 2.560. Testirano je 2.065 uzoraka.

Na bolničkom liječenju je 212 osoba, 33 nova u odnosu na jučer. Na respiratoru je 11 pacijenata.

U protekla 24 sata imamo tri preminule osobe, ukupno 180 od početka epidemije. Preminuli dolaze iz Zadra (ženska osoba, 1944. godište), u Vinkovcima (ženska osoba, 1930. godište) i u Splitu (muška osoba 1960. godište). Svi su imali dodatne kronične bolesti.

U samoizolaciji se nalazi 8.770 osoba.

Splitsko-dalmatinska prednjači

Krunoslav Capak je analizirao epidemiološku situaciju. I dalje je najveći broj u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 115, u Zagrebu 88, u Zadarskoj županiji 31. Što se tiče zdravstvenih djelatnika, ukupno ih je zaraženo 623, a aktivnih slučajeva imamo 141, a 650 ih je u samoizolaciji.

“Osim uobičajene situacije da su novooboljeli povratnici s godišnjih odmora i mlađe osobe imamo i jedno novo svadbeno slavlje i rođendan s nekoliko oboljelih. Na kontinentu imamo povratnike s hodočašća u Međugorju gdje ih je također nekoliko oboljelo. Imamo na jednom otoku u Zadarskoj županiji 12 oboljelih koji su se međusobno družili više dana za redom i jedna nova situacija – maturalno putovanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dvoje maturanata iz Zagreba je oboljelo”, kazao je Capak.

Izuzetak od nošenja maski

Novinari su postavili pitanje o osobama koje su izuzete od obveze da nose maske, najčešće jer imaju druge respiratorne probleme. Međutim, prijevoznici im ne vjeruju i ne žele ih voziti, iako imaju potvrdu od liječnika.

“Ja bih vas molio ako već imate te podatke da ih nam dostavite pa ćemo na temelju njih moći dati konkretan odgovor. Činjenica je da je HZJZ oslobodio, u preporukama, od obveze zaštitnih maski osobe kojima je to kontraindicirano s obzirom na bolest, mislim da ćemo to riješiti”, kazao je Božinović.

Zašto su zatvorene sve teretane u Splitsko-dalmatinskoj, a ne samo one gdje je dokazano da se širila zaraza?

“Mi smo u kontinuiranom kontaktu sa županijskim stožerom, ja vam o tomu mogu reći jedino ono što su epidemiolozi javno objavili, radi se o četiri teretane. Teško je utvrditi jesu li osobe baš u tim teretanama oboljeli ili je to neka druga situacija s obzirom da je u SDŽ epidemiološka situacija takva kakva je. Pokušat ćemo promijeniti modus, da se ide u češće metode i onda bi se zatvaralo samo oni objekti gdje se pronađu pozitivni”, odgovorio je Krunoslav Capak.

Markotić: “Ne možemo gledati samo brojeve”

Što ako se ovakve brojke nastave tijekom jeseni?

Alemka Markotić kaže da ne možemo gledati samo brojeve:

“Da, bili bismo sretniji s manjim brojevima, veći brojevi uvijek dugoročno mogu izazvati veći rizik. Međutim, osim tog koliko je pozitivnih danas bilo od testiranih, većina njih nisu sa simptomima, imaju samo pozitivan nalaz brisa u nosu. Masa njih nema simptome. Trenutno imamo situaciju da hospitaliziramo sedam do osam posto od novozaraženih, što znači da su to oni sa srednje teškim do teškim kliničkim slikama. Imamo tek 0,4 posto od aktivnih slučajeva na respiratorima”, kazala je Markotić.

Capak je odgovorio na pitanje o broju zaraženih turista – ukupno ih je manje od 100, a tridesetak su aktivni slučajevi koji se ili liječe u Hrvatskoj, ili su u izolaciji. Što se tiče onih koji su se potencijalno zarazili u Hrvatskoj i vratili se u svoje zemlje gdje su detektirani, njih je od 1. srpnja bilo 320.

Alemku Markotić su kasnije pitali koliko je moguće da se ista osoba zarazi dva puta:

“Mali je broj slučajeva za koje se tvrdi da su se ponovno zarazili koronavirusom. Infekcije su se pojavile zimi, sad ulazimo u novo zimsko razdoblje. Sad ćemo moći vidjeti mogu li se neko od ljudi koji su se među prvima inficirali opet inficirati. Za sada nema ozbiljnih informacija o tomu”, kazala je.

Beroš: Situacija je pod nadzorom jer se znaju žarišta i kontakti

Unatoč većim brojkama, Stožer i dalje tvrdi da je sve pod nadzorom jer se znaju žarišta i dobro se obrađuju kontakti.

“Porast se ne događa samo u RH, ako pogledate kartu Europe i svijeta, porast je svugdje. Sve je to niz okolnosti koje mi u stožeru nastojimo sagledati”, kazao je Beroš.

Capak je dodao da smo efektivno u zadnja dva mjeseca zbog turista povećali broj stanovnika za jedan milijun, a da se svi pokazatelji računaju po službenoj brojci s popisa stanovništva.

“Ne bih rekao da nas je većina zemalja stavila na crvenu listu, još uvijek ima zemalja u koje slobodno putujemo. Unatoč crvenim i narančastim listama, ako pogledate kartu Europe još uvijek dominira zelena boja. Četiri zemlje u EU imaju dosta višu stopu novozaraženih, a i nama susjedne zemlje koje nisu u EU imaju puno višu stopu zaraženih nego mi”, kazao je Capak.

vili beroš
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap