Stotine umirovljenika od ranog jutra čekale isplatu – uskrsnica

Jasmina Grgurić Zanze
5. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Prvi je dan podjele uskrsnica koje je umirovljenicima i ove godine osigurao Grad Sisak. Iako će je moći preuzeti do sve do kraja mjeseca, brojni umirovljenici odlučili su to učiniti već danas. Mjesto u redu zauzeli su već od 7 sati, iako je podjela počela tek nešto iza 9. Neki su na svoje iznose od sto do 300 kuna čekali satima, a dio vremena čekali smo i mi razgovarajući s njima.

Gužva na vratima gradske blagajne stvorila se već u 7 sati Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Gužva na sisačkoj tržnici od ranog jutra, ali ne zbog voća i povrća, nego uskrsnica. Stotine umirovljenika i nezaposlenih formirale su red već od 7 sati, iako je podjela prvog dana isplate zakazana tek od devet. Kolona se protezala od vanjskog ulaza na tržnicu sve do kata na kojem je smještena gradska blagajna. Satima su stajali na hladnoći, a djelomice i na kiši za iznose od sto do 300 kuna, koliko je kome već, ovisno o cenzusu, osigurao Grad Sisak.

Čekanje uz nervozu, svađu i smijeh

Najveći pritisak Siščani su stvorili na samim vratima čije se otvaranje nestrpljivo iščekivalo, a kada se to napokon i dogodilo, na četiri blagajne jednog po jednog raspoređivao je zaštitar. Ovakav prizor najbolje govori koliko je umirovljenicima svaka pomoć neophodna. Dok smo s njima čekali, većina sugovornika kazala nam je kako je neće potrošiti na šunku, jaja i kolače, nego na – režije.

“Došla sam sa sinom, živimo od njegove mirovine koja iznosi 2.600 kuna pa smo ostvarili pravo na uskrsnicu od 150 kuna. Snalazimo se kako znamo, a ovi novci i te kako će nam dobro doći. Jedino što su nam to trebali isplatiti putem pošte ili banke, kako ne bismo morali dolaziti, stajati i čekati”- kaže 78-godišnja Marica Jurišanec.

S uskrsnicama su, očekivano, zadovoljni svi, govoreći nam kako uz mizerne mirovine svaka dodatna kuna pomogne. Iako im je dana mogućnost da podizanje novca prepuste nekom mlađem, većina umirovljenika odlučila se doći osobno unatoč starosti i bolesti pa je tako bilo i onih sa štakama. Sve dok isplata nije krenula, vladala je velika nervoza, pala je i pokoja svađa, na licima se vidio umor i neimaština, ali moglo se čuti ponešto i pjesme i smijeha.

500 kuna potrošit će na režije

“Dobila sam 200, mirovina mi je 1.600, a suprug je dobio 300, jer je njegova mirovina 950 kuna, iako je hrvatski branitelj. Tih 500 kuna taman će nam pokriti jedan zaostatak za režije od prošle godine. Imamo male mirovne pa ne možemo sve platiti. Snaha pripremi sve za Uskrs pa nam donese i malo se ujedno i podružimo. Sin i ona pomognu nam i inače u hrani. Da se preživjeti, teško je jako, ali danas da nemam za kruh bit ću dobre volje jer znam da od gladi umrijeti neću. Ako ništa, otići ću do susjede na kavu, počastit će me kolačima i opet gladna neću ostati. Luksuza, mora, putovanja i kina nema – s osmijehom nam kaže 65-godišnja Senka Dujmić koja je 24 godine radila u Željezari u kojoj je stradala i u mirovinu otišla kao invalid rada.

S uskrsnicom za umirovljenike prvi se pohvalio Sisak

Podsjetimo, Grad Sisak među prvima se pohvalio da će isplatiti uskrsnicu svojim umirovljenicima, isto je učinio i lani, a ove godine po 150 kuna osigurano je i za nezaposlene građane. Iznosi su raspoređeni u četiri kategorije. Tako je 300 kuna osigurano onima s mirovinom do 1.500 kuna, 200 kuna za umirovljenike do 2.000 kuna, 150 za “penziće” do 3.000 kuna mirovine, dok će po 100 kuna uskrsnice dobiti umirovljenici s mirovinom od 3.000 do 5.000 kuna.

Pomoć za 9.700 umirovljenika

Prvi dan isplate građane je obišla i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

“Zahvaljujući dobrom punjenju gradskog proračuna, drugu godinu za redom isplaćujemo uskrsnice koje će dobiti više od 9.700 umirovljenika, kao i više od 3.500 nezaposlenih Siščana. Za ovu svrhu osigurano je 2,5 milijuna kuna” – rekla je gradonačelnica Ikić Baniček.

Uskrsnice umirovljenicima isplaćuju gradovi od Zadra do Osijeka

Uskrsnice se dijele na tri gradske lokacije, a umirovljenici koji slučajno nisu završili na popisu i dobili obavijest na kućnu adresu, moći će po novčanu pomoć doći na jednu od blagajni uz zadnji izvadak mirovine.

A da će umirovljenicima isplatiti novčanu pomoć za blagdan Uskrsa obavijestili su nas i ovi gradovi.

 

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap