Što muči starije osobe u Hrvatskoj? ‘Problema je toliko puno da ih je teško izdvojiti samo nekoliko’

Milan Dalmacija
6. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Siromaštvo, zdravstvo, smještaj u domovima za starije, administracija… Dio je to problema koje je u podcastu Mirovina.hr apostrofirala pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Istaknula je kako ih je teško pobrojati, jer ih je mnogo, a neki od tih muče i sve građane u Hrvatskoj.

Međunarodni dan starijih osoba bio je idealna prilika da se još jednom upozori na probleme s kojima se ljudi treće životne dobi u Hrvatskoj suočavaju. To je i učinjeno diljem Hrvatske na različite načine, o čemu smo pisali ovdje.

pučka pravobraniteljica tena
Pučka pravobraniteljica otkrila nam je što joj pomaže u poslu: 'Kad razmišljam o svojim bakama...'

No, teško da ima ikoga tko se s njihovim problemima susreće više od pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter. Ona tvrdi da joj se starije osobe, ali i članovi njihovih obitelji na razne načine obraćaju s raznim problemima.

– Problema je puno. Jedan dio je siromaštvo. To je nešto što se dotiče toliko drugih, različitih sustava i različitih prava. Kad kažem siromaštvo, to zapravo pitanje mirovina, ali i jedno šire pitanje, rekla je pravobraniteljica u podcastu Mirovina.hr.

Svi imaju problema sa zdravstvom

Posebno se referirala na probleme u zdravstvenom sustavu, koji su učestali i teško ih je nabrojiti na prste jedne ili obje ruke.

– Svi imamo problema sa sustavom zdravstvene zaštite kao takvim. Onda još dodatno kad ste stariji, ukoliko imate povećane zdravstvene potrebe i ukoliko se morate suočiti sa sustavom gdje je općenito teško doći do pregleda ili do terapije. I procedure su s jedne strane formalne, s druge strane ne dobijete dovoljno informacija i uputa. Tu često imamo probleme, tu često vidimo probleme u pritužbama starijih građana, objasnila je Šimonović Einwalter.

Nerješive dvojbe

Ženska mlađa osoba drži ruku na ruci starijeg muškarca koji u istoj ruci ima lopticu
Centri za starije osobe: Gradit će se diljem Hrvatske, a otkrivamo detalje za svih 18 lokacija

Još se osvrnula na pitanje smještaja u domovima. Jasno je da nedostaje domskog smještaja u Hrvatskoj. Vlada to planira poboljšati izgradnjom novih domova i 18 Centara za starije osobe, čije lokacije možete provjeriti ovdje. No, domovi su sami po sebi mahom skupi i ne nude uvijek sve usluge koje bi trebali.

– Pitanje je i domova. S jedne strane onih koji ne žele ići u dom, žele ostati u svojoj kući, ali nemaju osiguranu adekvatnu podršku da bi mogli ostati u svojoj kući. S druge strane, onih koji bi možda željeli ići u dom, ali su liste čekanja za domove preduge i preskupe. Kad govorimo o tome da nitko ne bi želio ići u dom, toliko je bilo i prestrašnih priča u iskustvima u različitim domovima da to zapravo i ne čudi, od uvjeta u domovima, pa i nasilja koje vidimo u pojedinim domovima, pojasnila je pravobraniteljica.

Širenje nejednakosti

Stariju populaciju osim specifičnih problema, poput niskih mirovina i smještaja u domovima, muče i neke stvari koje su problematične i ostatku našeg društva. Prije svega, pravobraniteljica tu misli na pretjeranu birokratizaciju, inertnost institucija i njihov stav da su sami sebi svrha, a ne pomoć građanima u ostvarivanju svojih prava.

– Vidimo, pogotovo kod starijih osoba i dodatne probleme, koji su uzrok regionalnih nejednakosti i toga da puno lakše možete nešto ostvariti u velikim gradovima, pogotovo u Zagrebu, nego ako živite negdje u malom mjestu, gdje često imamo uglavnom samo starije osobe. To su stvari koje se nekom čine kao da funkcioniraju, kao da su jednostavne, primjerice, kako doći do mirovine ako vam poštar više ne donosi mirovinu na kućni prag, a vi ne možete otići do banke i bankomata, pojasnila je Šimonović Einwalter.

Zaključila je kako je teško izdvojiti samo nekoliko problema koji muče građane treće životne dobi, jer ih je puno. Ipak, o nekima smo pričali detaljnije u podcastu kojeg možete pročitati ovdje ili pogledati u videu ispod teksta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap