Pučka pravobraniteljica otkrila nam je što joj pomaže u poslu: ‘Kad razmišljam o svojim bakama…’

Milan Dalmacija
1. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Pokojne bake inspiracija su pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter kad promišlja o tome kako pomoći starijim osobama u ostvarivanju njihovih prava. Često se prisjeti peripetija u zdravstvu kroz koje je s njima prolazila, a istaknula je kako je općenito ljuti odnos sustava prema starijima.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba ugostili smo pučku pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter. Osim mnogobrojnih problema s kojima se susreću starije osobe u Hrvatskoj, otkrila nam je na koji način je osobe treće životne dobi motiviraju za daljnji rad i borbu za ostvarivanje njihovih prava. Glavnu ulogu u svemu imaju njene bake.

– Kad razmišljam o starijim osobama, prvenstveno o svojim danas pokojnim bakama, to mi pomaže u poslu, jer ne spadam u one koji misle da posao treba raditi bez emocija, nego stalno razmišljajući o nekom svom koga volite i koji je bio u problemima i suočen sa situacijama s kakvima su suočeni ljudi koji se obraćaju meni, odnosno našoj instituciji, rekla je Šimonović Einwalter.

Ljutnja na sustav

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter
Pučka pravobraniteljica: 'Problema je puno, ali pomoći starijim osobama znači raditi s njima'

Prisjetila se kako je kao unuka pomagala svojim bakama da prijeđu preko prepreka u zdravstvenom sustavu. Na temelju svojih iskustava, ali i pritužbi koje dobiva, nastoji mijenjati sustav. Doduše, njena uloga ne predviđa mogućnost mijenjanja zakona jednim potpisom, ali prijedlozi pučke pravobraniteljice se uvijek ozbiljno razmatraju.

– S jedne strane me ljutilo i zapravo me još uvijek ljuti kada sustav starije osobe tretira kao djecu, kada im se tepa i tretira ih kao da nemaju jednaka prava kao što imaju svi drugi samo zato što su stariji i zbog njihove dobi. Ali, imamo i onu drugu stranu priče, a to je kad sustav, pak, pretpostavlja da svi mogu sve jednako i kao da je svima jednako lako osobno doći u banku ili osobno doći do liječnika kako bi dobili uputnicu ili kako bi se naručili za prvi pregled i kako bi onda dobili uputnicu i naručio se za drugi pregled… A to su one stvari gdje je svakom teško, a mnogim starijima, nakon što više ne mogu nešto sami, još i teže, poručila je pravobraniteljica.

Malo riječi o životnim iskustvima

Umirovljenici danas, nažalost, sve više govore o problemima s kojima se suočavaju, niskim mirovinama, skupim lijekovima i drugim stvarima koje im otežavaju normalan život i funkcioniranje u društvu. Rijetki su oni koji će podijeliti svoja životna iskustva i mudrosti te dati savjet kako odagnati probleme.

Međunarodni dan starijih osoba služi upravo tome da naši sugrađani u zlatnim godinama budu barem na taj dan u centru pažnje onih koji donose odluke koje utječu na njih. O čemu smo još razgovarali s pučkom pravobraniteljicom možete pročitati ovdje  ili pogledati u videu ispod teksta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap