Mirovinski fondovi o izboru Martine Dalić u Podravku: “Gospođa ima sve potrebne kompetencije”

Josip Mihaljević
10. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Šefovi četiri mirovinska fonda koji zajedno drže 52,5 posto vlasništva Podravke su, barem javno, nijemo promatrali izbor novog čelnika Podravke. Sada su svi dobili priliku javno prokomentirati imenovanje, a većina njih smatra da je Dalić zapravo dobar izbor.

martina dalić

Foto: Martina Dalić | Youtube screenshot

Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić jednoglasnom je odlukom izabrana za predsjednicu Uprave Podravke, uspješne hrvatske tvrtke čiji su vlasnici dominantno hrvatski osiguranici koji štede za mirovinu u drugom stupu. Naime, mirovinski fondovi drže 52,5 posto vlasništva Podravke, a država tek 25 posto.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Ipak, dojam je da je država ta koja je izabrala novu predsjednicu Uprave, a mirovinski fondovi su (barem javno) bili dosta tihi tijekom izbora.

Net.hr ih je pitao da prokomentiraju izbor Martine Dalić na čelnu poziciju, a mirovinci redom nude diplomatične odgovore i ne kriju da se radi o dobrom izboru. Osim diplomatičnosti, odgovori iz sva tri od četiri mirovinska fonda se mogu pohvaliti da su izbjegli komentirati sve kontroverze oko Martine Dalić, poput njene uloge u aferi Borg.

Kristijan Buk (AZ): Mislimo da ima potrebne kompetencije za uspješno vođenje Podravke

Kristijan Buk iz AZ obveznog mirovinskog fonda poručio je za Net.hr kako je gospođu Martinu Dalić izabrao Nadzorni odbor “sastavljen od stručnjaka s različitih područja, a čiji je zadatak raditi u najboljem interesu kompanije, dioničara i njezinih zaposlenika”.

martina dalić
Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić vodit će Podravku

“S obzirom na činjenicu da je NO jednoglasno izabrao gospođu Martinu Dalić, vodeći se njezinim poslovnim iskustvom i kompetencijama, vjerujemo da je ona predstavljala najbolji izbor”, kazao je Buk za Net.hr.

Kazao je kako je općeprihvaćena korporativna praksa da najveći pojedinačni dioničar (u ovom slučaju RH) ima pravo predložiti kandidata za kojeg smatra da će najbolje obnašati dužnost predsjednika Uprave.

“S obzirom na široko iskustvo u različitim područjima rada kao i u realnom sektoru kroz rad u bankarstvu i kao potpredsjednica Vlade i Ministrica gospodarstva, mislimo da gospođa Martina Dalić ima potrebne kompetencije za obnašanje dužnosti predsjednice Uprave Podravke i uspješno vođenje kompanije”, rekao je Kristijan Buk za Net.hr.

Dubravko Štimac (PBZ CO): “Vjerujemo da će se razvoj Podravke nastaviti”

Iz PBZ – Croatia osiguranje mirovinskog fonda naglašavaju da je predsjednicu Uprave izabrao Nadzorni odbor “koji jedini ima nadležnost provesti postupak imenovanja članova i predsjednika uprave i odgovornost utvrditi ispunjavaju li navedene osobe uvjete za takvo imenovanje”.

Iz PBZ CO fonda su istaknuli dosadašnje dobre rezultate ulaganja u Podravku, kažu da su svojim članovima zaradili oko 230 milijuna kuna.

podravka
Pobuna umirovljenih radnika Podravke oko nove šefice: "Gradili smo tvrtku ciglu po ciglu s malim plaćama!"

“Vjerujemo da će se razvoj Podravke nastaviti na korist naših članova, kao i ukupnog hrvatskog gospodarstva, što govori i o tome kako vidimo posljednja zbivanja u Podravci”, kazao je predsjednik Uprave PBZ CO mirovinskog fonda Dubravko Štimac.

Petar Vlaić (ERSTE plavi) bez jasnog odgovora

Petar Vlaić iz Erste plavi obveznog mirovinskog fonda kazao je kako je fond koji vodi “aktivno sudjelovao na Skupštinama dioničara Podravka d.d. te glasao za ovaj sastav Nadzornog odbora” koji je odabrao Martinu Dalić.

Lijepa gesta Podravke: Susret ispred tvornice za 3.000 bivših radnika - umirovljenika

“Sukladno Kodeksu korporativnog upravljanja Zagrebačke burze a koji se Podravka d.d. obvezala pridržavati, Nadzorni odbor i njegov pododbor za imenovanja, dužni su uspostaviti pošten i transparentan proces imenovanja u Upravu Podravke d.d.”, odgovorili su iz ERSTE plavog fonda Net.hr-u.

Kako piše Net.hr, fond ERSTE plavi u svom odgovoru nije ni spomenuo Martinu Dalić, niti komentirao njene menadžerske sposobnosti.

Damir Grbavac (Raiffeisen): “Izbor Dalić je  dobra odluka”

Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog fonda, dao je najkonkretniji odgovor, ali kaže da je samo imenovanje Martine Dalić dio formalne procedure o kojoj odlučuje Nadzorni odbor Podravke, a ne mirovinski fondovi.

Podravka će radnicima uplaćivati štednju od 1.000 kuna u treći mirovinski stup

“Vaša pitanja polaze od premise koja ne stoji, Raiffeisen mirovinski fond nije izabrao gospođu Martinu Dalić za predsjednicu Uprave Podravke. Nije to učinilo niti Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima jer takve ingerencije nema. Naravno da to nisam učinio, niti sam to mogao učiniti, ni ja osobno. Gospođu Dalić imenovao je Nadzorni odbor Podravke d.d. sukladno svojoj ulozi u upravljanju i vođenju Kompanije”, odgovara Grbavac za Net.hr

Grbavac je kazao da je i on bio član Nadzornog odbora do sredine 2019. godine, ali je sukladno izmjenama u mirovinskoj reformi morao, kao i drugi kolege predsjednici uprava mirovinskih društava, podnijeti ostavku na tu funkciju.

Osobno smatra da se radi o dobrom odabiru:

“Da li je najbolja nećemo nikad saznati jer, naravno, ne znamo kako bi poslovanje i rezultati izgledali u slučaju da je imenovan netko drugi. Ipak smatram da će ona svojim znanjem, iskustvom, energijom i sposobnošću rješavanja problema donijeti novi zamašak u poslovanju i razvoju Podravke, ali kao dio skladnog multidisciplinarnog tima, što Uprava Podravke jest ili mora biti”, zaključio je Grbavac za Net.hr.

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap