Podravka će radnicima uplaćivati štednju od 1.000 kuna u treći mirovinski stup

Jasmina Grgurić
11. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Izmjenama kolektivnog ugovora, Podravka je unaprijedila materijalni status zaposlenika. Poboljšanje uvjeta neće se odraziti samo na većim plaćama, dodacima, novčanim pomoćima i nagradama, nego i na – mirovinama.

Ksenija Horvat, voditeljica pregovaračkog tima sindikata Foto: Podravka

Nakon što je prošlog tjedna upriličila druženje za umirovljene radnike, iz Podravke stiže još jedna jako lijepa vijest koja će podići materijalni status radnika, ali i budućih umirovljenika. Naime, nakon četveromjesečnih pregovora oko kolektivnog ugovora, radnicima s najnižom plaćom ona će se podizanjem koeficijenta povećati za oko tisuću kuna neto. No, to nije sve.

Štednja za mirovinu proporcionalna broju radnih mjeseci

Osim što će najniže plaće podići za tisuću kuna, Podravka će povećati fiksni dodatak za radnike s dosadašnjih 400 na 470 kuna neto, a isplaćivat će se i naknada troškova mjesnog prijevoza u iznosu od 170 kuna neto.

Poslodavac će godišnje za svakog radnika uplaćivati i svojevrsnu štednju od 1.000 kuna u 3. mirovinski stup, proporcionalno broju mjeseci koje radnik provede u radnom odnosu.

Povećani će biti i iznosi jubilarnih nagrada te novčana pomoć u slučaju smrti člana uže obitelji s dosadašnjih 2.500 na 3.000 kuna neto. Dogovoreno je i povećanje jednokratnog dodatka na plaću prigodom Uskrsa za 50 posto, s dosadašnjih 400 na 600 kuna neto.

Lijepa gesta Podravke: Susret ispred tvornice za 3.000 bivših radnika - umirovljenika

„Bez zadovoljnog radnika nema niti uspješne kompanije. To za Podravku vrijedi i puno više jer oduvijek je lojalnost i povezanost između Podravkinih zaposlenika, bez obzira na radno mjesto i cjelinu korporativne komunikacije u kojoj se nalazili, bila puno jača i čvršća nego što je to u ostalim tvrtkama i kompanijama, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta. I to je nešto na čemu želimo nastaviti graditi budućnost jer je to jedna od ključnih vrijednosti Podravke. Danas je radnik u fokusu svih političkih i gospodarskih scena i nastupa, a vidimo i da je mobilnost radnika u EU sve veća. Zato smo prije četiri mjeseca započeli pregovore sa sindikatima i došli do rješenja za 2019. godinu, u želji da se popravi materijalni status radnika Grupe Podravka. Dogovorene izmjene i dopune samo su početak puta kojim ćemo nastaviti u daljnjim razdobljima, a sve s ciljem povećanja socijalne odgovornosti i tržišne orijentiranosti te poboljšanja kompanijske klime“ – rekao je jučer predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar prilikom predstavljanja dogovorenih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora.

Sindikati zadovoljni

Da radnici imaju razloga biti zadovoljni ovakvim iskorakom kazala je i Ksenija Horvat kao voditeljica pregovaračkog tima sindikata.

“Uprava je otpočetka pokazala da želi kvalitetnije okruženje za Podravkine radnike i povećanje koje je dogovoreno znači prosječno povećanje plaće od 330 kuna neto, no za najniže plaće ono znači povećanje u neto iznosu od oko 1000 kuna, a što je već u primjeni od 1. listopada ove godine. Do danas nikad nije bilo ovako velikog neto povećanja plaća odjednom za radnike kao što će biti ovim dogovorenim paketom mjera izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora i to nas dodatno veseli. Vjerujemo kako će ovim unaprjeđenjem položaja i prava naših radnika, Grupa Podravka postati još poželjniji poslodavac“ – rekla je Horvat.

 

Podravka će radnicima uplaćivati štednju od 1.000 kuna u treći mirovinski stup
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap