Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić vodit će Podravku

Josip Mihaljević
4. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić koja je s dužnosti u jeku afere Hotmail i Borg odstupila 2018. godine jučer je postala nova predsjednica Uprave Podravke. Država je vlasnik jedne četvrtine Podravke, a više od 50 posto udjela imaju mirovinski fondovi.

martina dalić

Foto: Martina Dalić | Youtube screenshot

Mjesto predsjednika Uprave Podravke ostalo je upražnjeno nakon preranog odlaska bivšeg predsjednika Marina Pucara koji je preminuo u siječnju, a prehrambeni gigant će od danas voditi bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Važno je napomenuti kako 52,2% udjela kompanije drže hrvatski mirovinski fondovi, a 25,5% država. Drugim riječima, dobro poslovanje Podravke utjecat će na prinose fondova, a posljedično i na veće mirovine iz 2. stupa za buduće umirovljenike.

Proteklih tjedana spekuliralo se o kandidatima koji bi naslijedili Pucara, a Vlada se odlučila na Martinu Dalić. Kako piše Jutarnji list, utjecaj države već je dulje vrijeme ključan kod donošenja strateških odluka koprivničke kompanije, iako je država vlasnik samo jedne četvrtine tvrtke koja zapošljava 6800 radnika. Mirovinci se ne smiju međusobno koordinirati, a ne  smiju ni direktno imenovati predstavnike koji su zaposleni u društvima za upravljanje fondova, nego odabrane eksperte. Prema spekulaciji Jutarnjeg lista, mirovinci će podržati izbor Martine Dalić kao osobe s visokim znanjem o financijama.

Prije tri godine zbog afere Hotmail otišla iz Vlade

podravka
Pobuna umirovljenih radnika Podravke oko nove šefice: "Gradili smo tvrtku ciglu po ciglu s malim plaćama!"

Dalić je u svibnju 2018. godine kao potpredsjednica Vlade podnijela ostavku nakon krize o restrukturiranju Agrokora. Tada su Vladu tresle afere Hotmail i Borg, a država je posebnim zakonom o Agrokoru (Lex Agrokor) spašavala posrnuli koncern.

Nakon što je objavljen niz e-mailova o skupini koja je pisala zakon, zbog ozbiljnih insinuacija da su ljudi koji su pisali zakon od njega na kraju i profitirali – Dalić je premijeru Plenkoviću ponudila ostavku, a on ju je prihvatio.

“Agrokor mi je referenca za posao u Podravci”

Martina Dalić se relativno rijetko pojavljivala u javnosti od tada, osim dakako kada je ujesen 2018. svečano predstavljena njena knjiga ‘Slom ortačkog kapitalizma’.

Jučer ju je Nadzorni odbor Podravke imenovao predsjednicom Uprave, a mandat joj počinje danas, piše Index.hr.

Podravka će radnicima uplaćivati štednju od 1.000 kuna u treći mirovinski stup

“Način i put kojim ja vidim Podravku, vidim je kao kompaniju koja ima još snažniji nastup na tržištima, još veći izvoz, još snažnije koristi nove tehnologije. Podravka je na određeni način sinonim inovativnosti. Željela bih da taj njen inovativni duh bude snažno izražen”, kazala je Dalić novinarima.

Upitana je i o aferi Hotmail:

“Kada sam dala ostavku na mjesto postpredsjednice, tada sam to objasnila. Još pri tome stojim. Ono što je u pozadini toga jesu rezultati u procesu restrukturiranja Agrokora koji se suočio s kolapsom. Ja mogu izraziti zadovoljstvo što je to uspjelo, očuvan je Agrokor, proračun nije snosio troškove, čije sam boje tada branila.

Mislim da je posao koji je obavljen u Agrokoru, koji sam ja vodila pomoću premijera, predstavlja veliko iskustvo i referencu za ovaj posao”, kazala je Dalić.

Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić vodit će Podravku
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap