Ravnatelj HZMO-a: “Ako do sada svima nije jasno, isplata mirovina nikada nije bila upitna”

Josip Mihaljević
8. rujna 2020.
Novosti
A- A+

HRT-ova radijska emisija ‘Treća dob’ danas je ugostila ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivana Serdara te njegovog zamjenika Ivu Bulaju koji su komentirali aktivnosti HZMO-a u proteklih pola godine.

ivan serdar

Foto: Ivan Serdar | Facebook

HRT-ova radijska emisija za umirovljenike ‘Treća dob’ danas je ugostila ravnatelja HZMO-a Ivana Serdara te njegovog zamjenika Ivu Bulaju koji su govorili o aktualnostima iz HZMO-a, kao i o tomu što su sve unaprijedili u proteklih pola godine. Dotaknuli su se usklađivanja mirovina, produljenja propisanih mjera zastoja u provedbi ovrha, suspenziji slanja potvrda o životu za pojedine zemlje, ali i o novim elektroničkim uslugama HZMO-a.

Serdar je kazao kako su slušali sve upute Zavoda za javno zdravstvo te Ministarstva uprave kako bi se poslovni procesi mogli normalno odvijati, no da im je problem izazvao potres u Zagrebu koji je oštetio objekte HZMO-a.

“Korisnike smo upućivali da koriste naše web alate, preko njih također mogu dobiti uslugu. Upućivali smo ih da podnose zahtjeve putem pošte, da kontaktiraju naš info telefon, kako ne bi morali fizički dolaziti u prostorije. Međutim, gdje god je bilo moguće u prizemlju zgrada smo osigurali smo posebne sobe za održavanje sastanaka s pravnim savjetnicima – ni na jedan način nismo zaustavili rad Zavoda”, kazao je Serdar.

Na snazi su i dalje određene mjere zaštite, a Serdar je kazao kako je prosječna dob zaposlenika HZMO-a oko 49 godina te da dio zaposlenika spada u rizičnu skupinu. Unatoč tomu, snalaze se.

Ivo Bulaja otkrio trenutačne statistike o mirovinama

Zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja kazao je da s 31. kolovozom imamo 1.553.879 osiguranika te 1.243.722 umirovljenika:

Poznat datum početka nove sezone HRT-ove emisije Treća dob

“Omjer je ostao dobar, unatoč Covid krizi, iznosi 1:1,25. Sustav je stabilan, imali smo i usklađivanje mirovina kako nalaže Zakon o mirovinskom osiguranju. Zadnje usklađivanje je bilo 1,41 posto za svih 1,24 milijuna korisnika mirovina. Mirovine su porasle, danas je dan kad se one isplaćuju.

Prosječna mirovina ostvarena prema općim propisima, isplata u rujnu, iznosi 2.860 kuna. Mnogi korisnici koji su otišli u mirovinu 2020. imaju malo veći iznos prosječne mirovine, to je 2.952 kune “, kazao je Bulaja.

Do većih mirovina, prema Bulaji, došlo je zbog mirovinske reforme i veće svijesti građana o duljem ostanku u svijetu rada.

Serdar: “Ako do sada svima nije jasno, isplata mirovina nije upitna”

Mirovine će biti isplaćene ranije, stiže i 'povišica'! Aladrović: One su zadnja linija obrane

Na pitanje boji li se da će doći jedan dan kada neće biti sredstava za isplatu mirovina, Ivan Serdar je odlučno demantirao takav scenarij:

“Ako do sada svima nije jasno, ako ste slušali i pratili komunikaciju ministra Marića, ministra Aladrovića pa i samog premijera Andreja Plenkovića, uvijek je bila ista, to je da mirovine nikad nisu bile upitne. To se i pokazalo u svim ovim trenucima. Ove smo godine par puta imali informaciju da je upitna sama obrada mirovina, a na kraju su sve mirovine bile isplaćene umirovljenicima”, kazao je Serdar.

Serdar je kazao kako su početkom godine krenuli promovirati najveći projekt Zavoda – eHZMO. Projekt je težak preko 166 milijuna kuna od čega se 85% financira iz Europskog socijalnog fonda.

“Najkraće rečeno, definirat će se ključni poslovni procesi i organizacijska struktura. Ono što je najbitnije spomenuti je informatizacija poslovnih procesa. To će ubrzati našu uslugu i smanjiti troškove poslovnih procesa. Projekt je predviđen da se vodi u četiri faze, trenutno je odrađena prva faza tj. postupak javne nabave. Vjerujem da ćemo zadržati dinamiku iako nam je situacija s Covidom malo prolongirala rokove”, kazao je Serdar.

Osnovali su Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo

Još jedna novost je da je pri HZMO-u osnovano Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo koje će se baviti isplatom mirovina iz II. i III. mirovinskog stupa. Trenutačno u Hrvatskoj imamo samo jedno takvo mirovinsko društvo, a u HZMO-u misle da mogu privući korisnike s nižim naknadama.

penzioner
Pred budućim umirovljenicima izbor: HZMO će uskoro isplaćivati mirovine iz II. stupa

“To je također omogućeno mirovinskom reformom. Mi smo ga kolokvijalno nazvali HR-MOD. U 2019. smo pripremili svu dokumentaciju, a u srpnju smo dobili odobrenje za rad od HANFA-e. Bilo je dosta pitanja zašto se Zavod upliće u tu priču i što to sve znači. Bila je čak neka teza da se uplićemo u prikupljanje doprinosa iz II. stupa.

Odmah da pojasnim na što se to odnosi. Želja je bila da se ovdje osiguranicima koji u trenutku ostvarivanja prava na mirovinu biraju između mirovine iz oba ili samo jednog stupa omogući dodatna širina izbora tko će mu isplaćivati II. stup. Trenutno u RH na tržištu postoji samo jedno mirovinsko osiguravajuće društvo. Ideja je da HR-MOD uvede dodatnu svježinu, kroz dodatne programe i bolje mogućnosti izbora mirovine”, odgovorio je Serdar.

Kazao je da je prerano govoriti o detaljima, ali i da bi prve isplate mogle biti već u prvom kvartalu 2021. godine.

U proteklih pola godine, dva puta su stopirane ovrhe nad umirovljenicima koje provodi HZMO. Iz Vlade su već komunicirali da tu mjeru neće produljiti, a Serdar je kazao da su spremni za obradu mirovina u oba scenarija – sa i bez ovrha.

“Mi smo spremni na oba scenarija s obzirom na obradu mirovina koju moramo provesti prije same isplate. Za sada još uvijek informaciju hoće li se produžiti ili neće produžiti obustava ovrha nemamo, ali smo spremni provesti prema smjernicama Vlade”, kazao je Serdar.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap