Mirovine će biti isplaćene ranije, stiže i ‘povišica’! Aladrović: One su zadnja linija obrane

Jasmina Grgurić Zanze
6. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Umirovljenici ovih dana moraju doći do svojih mirovina. Svaka banka svoju politiku vodi pa su neke korisnicima mirovinu već isplatile. Samo pojedine financijske ustanove imaju poseban režim rada s umirovljenicima. Stariji građani posebno su ugrožena kategorija, no nisu svi vješti s debitnim karticama i bankomatima pa u banku moraju. I Zavod za mirovinsko ovaj mjesec mirovine isplaćuje dva dana ranije nego inače, a za nadati se da će nam tehnički detalji oko rokova isplate i načina podizanja mirovine ostati jedini problem u jeku gospodarske krize.

Novac foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Isplata mirovina za ožujak počinje već u srijedu, 8. travnja, što je dva dana ranije nego inače. Svrha ovakve odluke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje jest da se smanje navale i gužve kako bi svi sigurno i na vrijeme kroz par dana uoči Uskrsa došli do svojih mirovina.

Povišica, ali i povećanje za prijevremene iz 2019.

Umirovljenicima će biti isplaćeno i povećanje na mirovinu od 0,7 posto, a koje je rezultat prvog ovogodišnjeg usklađivanja prema rastu troškova života i plaća. Riječ je o oko 17 kuna na prosječnu mirovinu, a sa zaostacima za siječanj i veljaču to je ukupno oko 50 kuna na prosječnih 2.500 kuna.

Umirovljenici, pripremite se: Sada je i službeno, u travnju nam stiže 'povišica'!

Korisnicima prijevremenih starosnih mirovina ostvarenih tijekom 2019. godine isplatit će se i sve zaostale svote, nastale uslijed ponovnog određivanja iznosa mirovine zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. To znači da će građani koji su lani otišli u prijevremenu mirovinu za prethodne mjesece ove godine dobiti razliku nastalu smanjenjem penalizacije sa 0,3 na 0,2 posto.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati i na info telefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95  022 kao i na internetskoj stranici Zavoda, poručili su danas iz HZMO-a.

Za mirovine nam treba oko 3,5 milijardi kuna mjesečno

umirovljenik
Ministarstvo rada obećalo, pa iznevjerilo: Gdje su veće mirovine za umirovljenike?

“Uobičajena je praksa da se mirovine isplaćuju desetog u mjesecu, ali s obzirom da deseti pada na Veliki petak, ide se s isplatom par dana ranije. Postoje banke koje svojim korisnicima već prvoga u mjesecu isplaćuju mirovinu na temelju podataka koje im dostavlja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u digitalnom obliku. Ako se dogodila situacija da ih neki nisu isplatili, to je odluka tih banaka i mi na nju nemamo utjecaja, ali obrada i isplata za ovaj mjesec od strane HZMO-a nije upitna” – rekao je još prošli tjedan za N1 ravnatelj Ivan Serdar.

Je li isplata mirovina u budućnosti upitna, jučer je gostujući u RTL-u rekao ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović.

“I ranije smo komunicirali da su mirovine i socijalna davanja zadnja linija obrane. I kratkoročno i srednjeročno, a usudio bih se reći i dugoročno sigurno, međutim, vidjet ćemo kako će se dalje odvijati situacija, ono što je nepredvidivo je koliko će kriza trajati. Za mirovine nam je potrebno oko 3,5 milijardi kuna na mjesec” – rekao je Aladrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap