Pred budućim umirovljenicima izbor: HZMO će uskoro isplaćivati mirovine iz II. stupa

Josip Mihaljević
15. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) završava posao oko osnivanja mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD-a). MOD se bavi isplatom mirovina iz II. i III. stupa, a u ovom trenutku na domaćem tržištu postoji samo Raiffeisen MOD.

penzioner

Foto: Pixabay

Projekt osnivanja novog mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD) od strane HZMO-a u zadnjim je fazama, piše poslovni.hr. Mirovinska osiguravajuća društva bave se isplatom mirovina iz II. i III. stupa, a na domaćem tržištu još uvijek postoji samo jedno – Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo. Država je pritom najavila da će troškovi i naknade u njihovom MOD-u biti niži nego kod konkurentskog Raiffeisenovog.

HZMO je u travnju Hanfi podnio zahtjev za izdavanje odobrenja za rad Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva tj. HR MOD-a. Time su nastavili put od prije godinu dana kada je Upravno vijeće HZMO-a donijelo odluku da će se 50 milijuna kuna iz dobiti Hrvatskog mirovinskog investicijskog društva (HMID-a) iskoristiti za uplatu temeljnog kapitala državnog MOD-a.

Iz Ministarstva rada su za Poslovni dnevnik potvrdili da će HR MOD s radom započeti nakon što Hanfa izda rješenje o odobrenju za rad i nakon upisa u Sudski registar.

HANFA u državnom MOD-u vidi prednost istovremenog upravljanja isplata mirovinskih sredstava iz II. i III. stupa, kao i u disperziji rizika isplate sredstava dosadašnjeg sustava sa samo jedinim MOD-om na dva. A dodatak konkurencije pozitivno ocjenjuju iz Raiffeisen MOD-a koji ističu kako je s aspekta podjele rizika poželjno imati konkurenciju.

Dio poslovne zajednice kritizira ideju državnog MOD-a

Dobre vijesti za umirovljenike? HZMO je u završnoj fazi osnivanja mirovinskog osiguravajućeg društva

Poslovna zajednica o državnom MOD-u ima podijeljena mišljenja. U privatnim fondovima se takva ideja a priori ne sviđa, čak ih asocira na nedavnu ideju da država pokrene domaći booking portal koji će imati jeftinije poslovanje, a trebao bi konkurirati globalno popularnim platformama.

Dio kritičara smatra da je država prerano ulazi u osnivanje MOD-a, budući da postojeći mod ima samo oko dvije tisuće korisnika mirovina, a masovnije korištenje mirovina iz II. stupa se očekuje tek za sedam, osam godina.

Smatraju da bi država osnivanjem vlastitog MOD-a mogla destimulirati pojavu konkurencije i da bi nakon 20 godina igranja drugog stupa mogli dobiti neku vrstu povratka u prvi stup.

Bivši šef Hanfe: Državni MOD će biti dobar, ako njime neće upravljati jazavci

S druge strane imamo bivšeg šefa HANFA-e Antu Samodola koji smatra da se država u mirovinski sustav trebala umiješati i prije i dublje. Načelno pozdravlja osnivanje državnog MOD-a, ali zagovara i znatno šire promjene, kao i propitanje statusa Registra osiguranika.

“Dovoljno je reći da su samo Hrvatska i Bugarska do danas ostavile praktično netaknutu suštinu drugog stupa u odnosu na rješenja Svjetske banke još iz vremena mirovinske reforme”, kazao je Samodol.

Napomenuo je kako daje podršku osnivanu državnog MOD-a uz napomenu: “Ako njime neće upravljati jazavci”.

Budući umirovljenici će birati između Raiffeisenovog i državnog MOD-a

Isplaćene prve mirovine iz drugog stupa. Pogledajte koliko iznose!

Budući umirovljenici kojima će kombinirana mirovina (iz I. i II. stupa) biti povoljnija moći će birati hoće li isplata ići preko Raiffeisenovog MOD-a ili novog državnog MOD-a.

Iz Ministarstva rada ističu kako je mogućnost osnivanja državnog MOD-a dio prošlogodišnje mirovinske reforme, a da je cilj sprječavanje pada mirovina i zaštita njihove realne vrijednosti.

Smatraju kako će s porastom broja osiguranika iz II. stupa i sve većim brojem mirovina iz II. stupa koje se očekuju u budućnosti porasti interes za osnivanjem još više MOD-ova.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap