HZMO nam otkrio kada će se mirovine početi dvojno iskazivati u eurima i kunama

Matej Markovinović
17. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Euro se u Hrvatsku uvodi od 1. siječnja sljedeće godine, a iako to postaje obveza za gotovo sve od 5. rujna, neki su već sad počeli iskazivati dvojne cijene. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje rekao nam je da će u svojim podacima iskazivati dvojne cijene tek od 2. siječnja 2023., no da će umirovljenici na svojim odrescima mirovina vidjeti iznos u eurima i kunama već za mirovine u kolovozu koje će stići početkom rujna.

Foto: Unsplash

Kako bi se potrošači zaštitili i lakše privikli na euro, od 5. rujna počinje dvojno iskazivanje cijena od kojeg će biti izuzeti samo neki. HZMO nam je potvrdio da će umirovljenici na svojim odrescima mirovina od kolovoza koja će doći početkom rujna vidjeti iznos mirovina u kunama i eurima.

“S obzirom na to da poslovni subjekti (javni i privatni) mogu započeti s dvojnim iskazivanjem od dana stupanja na snagu Zakona, HZMO je poduzeo sve aktivnosti kako bi se iznosi mirovinskih primanja iskazivali na obavijestima o mirovinskim primanjima, počevši od mirovinskih primanja za mjesec kolovoz 2022., koje se isplaćuje u rujnu”, kažu iz HZMO-a,

Za one koje već sada zanima koliko će im mirovina iznositi u eurima, napravili smo prigodan tekst u kojem smo napravili izračun, a kojeg možete pročitati na sljedećoj poveznici.

euro
Donosimo izračun: Evo koliko će iznositi mirovina u eurima

No, budući da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) svakog mjeseca objavljuje statističke podatke u kojima se mogu vidjeti iznosi mirovina, odlučili smo ih upitati hoće li i njih od rujna iskazivati u eurima.

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kao administrativni izvor podataka, prema Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, nije dužan statističke podatke iskazivati u euru za vrijeme dvojnog iskazivanja, stoga će podatci u Statističkoj publikaciji biti prikazani u kunama”, kratko su nam odgovorili.

Podaci u eurima, ističu iz HZMO-a, obrađivat će se i iskazivati dan nakon uvođenja nove valute, odnosno 2. siječnja 2023. godine.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap