Evo koliko će iznositi usklađivanje mirovina u rujnu!

Josip Mihaljević
21. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je još jedan set podataka pa je vrijeme da ažuriramo projekciju usklađivanja mirovina koju smo objavili prije mjesec dana. Inflacija i rast plaća čine svoje pa je prošlomjesečna prognoza od 5,75 posto narasla na okruglih 6 posto. U rujnu ćemo imati najveće usklađivanje mirovina u povijesti.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Državni zavod za statistiku (DZS) danas je objavio podatke o iznosu bruto plaća za travanj 2022. godine pa smo korak bliže izračunu stope usklađivanja mirovina u rujnu. Podsjetimo, prije mjesec dana objavili smo prognozu HSU-ovog veterana Željka Šempera koja je iznosila 5,75 posto. No, inflacija i rast plaća čine svoje pa je prognoza za usklađivanje u rujnu u ovom trenutku na okruglih 6 posto!

U ovom trenutku za izračun stope usklađivanja nedostaju nam samo tri podatka – inflacija za lipanj te bruto plaće za svibanj i lipanj. Posljednji podatak, plaće za lipanj, DZS bi trebao objaviti za točno dva mjeseca. Inflacija ne pokazuje znakove usporavanja, a plaće tradicionalno rastu ususret sezoni pa bi rujansko usklađivanje mogli biti i veće od 6 posto.

kune i euri
Umirovljenicima se u rujnu sprema najveće usklađivanje mirovina u povijesti države!

Prosječna mirovina raste između 162 i 182 kune

Prosječna mirovina za 1,13 milijuna umirovljenika (bez braniteljske populacije) iznosi 2.706 kuna pa će s ovim usklađivanje narasti za 162 kune. 

Kada iz jednadžbe izbacimo mirovine koje Hrvatska isplaćuje u inozemstvo, prosjek mirovine raste na 3.047 kuna, a njima se u rujnu smiješi usklađivanje od 182 kune. 

Naravno, što su mirovine veće, poput onih saborskih, rast će biti veći. Saborski zastupnici, koji u ovom trenutku primaju 10.729 kuna mirovine dobit će povišicu od 643 kune!

Šemper: Čini mi se da će uskoro parlamentarni izbori

Željko Šemper koji već godinama točno prognozira stopu usklađivanja, poslao nam je i svoje opaske uz izračun. Kaže da mu sve miriši na to da nas uskoro čekaju parlamentarni izbori jer se o mirovinama najviše priča upravo prije njih. Sada su u fokusu obiteljske mirovine i formula usklađivanja mirovina.

“Iako već četiri, pet godina HSU, Matica i Sindikat umirovljenika traže usklađivanje samo prema povoljnijem parametru, prije par mjeseci čuli smo Grčića i Lalovca, a ovih dana i Josipa Ticu, ekonomista SDP-a, kako “plagiraju” prijedloge HSU-a, MUH-a i SUH-a te predlažu isto.

Pitam se samo gdje su bili 2013. godine kada je HSU u vrijeme krize tražio izmjenu formule s 50:50 na 80:20, a ministar Mrsić nam je ponudio 60:40, pa smo se našli na sredini, na sadašnjih 70:30, ali samo za prvo usklađivanje u godini od 1. siječnja.

S druge strane iz HDZ-a često slušamo ove godine, kako su baš oni promijenili formulu na 70:30 u mini reformi od 1. siječnja 2019. godine, ali zbog čega prešućuju činjenicu da su to promijenili SDP/HSU kao koalicijski partneri još 2014. godine”, pita se Šemper.

Šemper kaže kako se posljednjih mjeseci puno piše i priča o ukupnoj inflaciji, a nikako da se izračuna koliko iznosi inflacija za umirovljeničku košaricu dobara.

umirovljenici
Mirovinski sustavi polako otkazuju, a nitko nema plan. Europa je u problemu

“Treba nam posebna umirovljenička košarica dobara za izračun prave stope inflacije za umirovljenike. U njoj bi bili proizvodi i usluge na koje umirovljenici troše većinu svoje mirovine, a to su: hrana, režije, lijekovi, higijenske potrepštine…

Isto tako, nismo ništa čuli o potrebi kvartalnog usklađivanja mirovina u vrijeme galopirajuće inflacije, a efekte umirovljenici osjete nakon 8-9 mjeseci kad ih “pojede” inflacija”, tvrdi Šemper.

Evo koliko će iznositi usklađivanje mirovina u rujnu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap