Stariji ste od 50 i pušite? Ići ćete na pregled za rano otkrivanje raka pluća!

Jasmina Grgurić Zanze
14. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torokalnim društvom i Hrvatskom kućom disanja počinje provoditi nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća. U njega će biti uključeni svi pacijenti stariji od 50 godina koje će njihovi liječnici slati na preglede u većim gradovima.

Foto: Pixabay

Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća uskoro započinje u cijeloj Hrvatskoj. U njega će biti uključene osobe između 50 i 75 godina života, a koje su pušači, ili su prestale pušiti unatrag 15 godina. Uvjet je da su konzumirale najmanje 30 kutija cigareta godišnje, što je oko dvije i pol kutije mjesečno, odnosno manje od dvije cigarete na dan.

Cilj je programa, koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom kućom disanja, u idućih pet do 10 godina smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20 posto i time spasiti više od 500 života godišnje, piše Telegram.

Svrha je ujedno da se najmanje 50 posto pušača odazove preventivnom pregledu te da se poveća petogodišnje preživljavanje oboljelih od karcinoma pluća sa sadašnjih 10 na 15 posto. Hrvatska će time postati prva zemlja u Europskoj uniji koja će rani probir na rak pluća provoditi u cijeloj državi.

cigarete
Imate više od 50 godina i pušite minimalno dvije cigarete na dan? Morat ćete na CT pluća

Oko tri tisuće osoba oboli od raka pluća godišnje u Hrvatskoj. Glavnim uzročnikom smatra se pušenje. O cigaretama je u Hrvatskoj ovisno 31,1 posto stanovništva, pri čemu je nešto više muškaraca. Podaci pokazuju da pojavnost raka pluća stagnira kod muškaraca, a raste kod žena.

Koliko je ovakva vrsta preventivnog probira važna, govori podatak da je karcinom pluća glavni uzročnik smrtnosti od malignih bolesti u Hrvatskoj i svijetu. Riječ je o neizlječivoj bolesti, a dvije trećine oboljelih ovu bolest otkrije u uznapredovalom stadiju, kada izlječenje više nije moguće. Naime, bolest ne pokazuje simptome sve dok ne napreduje pa ju je zato teško otkriti u ranijim stadijima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap