Stari i novi zastupnici: Tko ima, a tko nema pravo na saborsku mirovinu?

Jasmina Grgurić Zanze
7. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Novi, deseti po redu, saziv Hrvatskog sabora iznova je otvorio pitanje povlaštenih mirovina. Neka “stara” nova saborska lica imat će pravo na saborsku mirovinu, jer su je kao zastupnici stekli prijašnjim mandatima, dok oni novi nisu te sreće. Saborske mirovine su ukinute, ali tko je u Saboru sjedio i do kraja 2011., može se umiroviti prema posebnim propisima koji su važili u vrijeme obnašanja ove dužnosti. Svi ostali u mirovinu će prema trenutnom Zakonu o mirovinskom osiguranju. Zanimljivo je pritom kako neka starija lica ipak nisu uspjela osigurati povlaštenu mirovinu, dok neki mlađi jesu.

Bernardić, Škoro i Raspudić (Snimak zaslona)

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 673 zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnih državnih revizora prima mirovinu po posebnim propisima. Ona u prosjeku iznosi 10.077 kuna, nikada nije bila veća, a samo je u posljednjem mandatu HDZ-ove vlasti rasla za više od 2.000 kuna. Godišnje, one nas koštaju više od 80 milijuna kuna.

Blago onom tko rano postane zastupnikom

Pravo na povlaštenu saborsku mirovinu imaju zastupnici koji su tu dužnost obnašali od prvog do kraja šestog saziva, odnosno do kraja 2011. godine. Kada god osoba išla u mirovinu, ako je bila do tada u Saboru, na nju se primjenjuje stari Zakon o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru koji je u vrijeme obnašanja mandata bio na snazi. Svi koji su prvi put zastupnici postali nakon toga (od sedmog saziva nadalje), u mirovinu idu kao i svi ostali, prema općim propisima iz Zakona o mirovinskom osiguranju. Isto se odnosi i na bivše članove Vlade, odnosno ministre.

marko pavić
Sabornike i ministre čekaju mirovine do 85 posto plaće, a u njih mogu već sa 50!

Saborske mirovine ukinute su tako samo djelomično, jer zakon i dalje omogućava njihovu realizaciju po starom zakonu. Usporedbe radi, radnik ne može otići u mirovinu prema nekom starom zakonu koji bi za njega bio povoljniji.

Povlastica koja proizlazi iz saborske mirovine sastoji se u povoljnijim uvjetima što se tiče godina života i staža, ali i same visine mirovine. Ako su dulje od dvije godine bili zastupnici, odnosno dulje od pola mandata, te imaju 20 godina staža i 55 godina života, odnosno 50 za žene, mogu u mirovinu. Da bi stvar bila bolja, u vrijeme trajanja mandata računa se i mandat u mirovanju. Dakle, za dvije godine (ne)sjedenja u Saboru dobit će 65 posto osnovice, odnosno neto plaće, a mirovina se dalje povećava za dva posto po svakoj navršenoj godini staža.

Šesto saziv Sabora kao posljednji vlak za mirovinu

Ako je zastupnik tri godine uzastopno obnašao dužnost, u svakom mandatu dulje od polovine, u mirovinu može sa 15 godina staža. Mirovina mu je 55 posto osnovice (saborske neto plaće), uvećano za dva posto po godini staža.

Uvjeti su nepovoljniji ako je riječ o mandatu u posljednjem, šestom sazivu za kojeg je moguće dobiti saborsku mirovinu, onom od siječnja 2008. do prosinca 2011. godine. Izmjenama Zakona uvjet je povećan na odrađeni cijeli mandat, 60 godina života i 25 godina staža. Međutim, kako su u primjeni bila dva zakona u tom periodu, zastupnik bira onaj povoljniji.

Dakle, članovi Sabora i Vlade u sedmom i svim kasnijim sazivima, tako i ovom novom, također ostvaruju pravo na saborsku mirovinu ako su ranije već imali mandat, s prekidima ili bez i to prema povoljnijem zakonu iz saziva u kojem su bili.

Škoro već bio u Saboru, ali nema pravo na mirovinu

Tako primjerice neka nova lica poput Nine Raspudića, Marina Miletića, Damira Bakića, Vilima Matule, Dalije Orešković ili Davora Dretara Drelea te ostalih neće imati saborsku mirovinu. Ipak, valja reći da će im zahvaljujući izdašnoj saborskoj plaći ona u svakom slučaju biti veća.

Bojanu Glavaševiću ovo je drugi mandat, ali on neće imati saborsku mirovinu. Najbolji primjer mladog političara koji će uživati povlastice u mirovini je Davor Bernardić koji je uhvatio posljednji vlak šestog saziva sabora od 2008. godine kada mu je bilo 28 godina.

Saborske mirovine u tri godine HDZ-ove Vlade porasle za 2.000 kuna!

S druge strane, u istom mandatu saborsku mirovinu nije dočekao Miroslav Škoro koji je odradio manje od godinu dana kao HDZ-ov zastupnik. Iz politike je izišao, kako je tada rekao, zbog percepcije javnosti da su svi političari lopovi i kriminalci.

Staro-novo lice je i Ruža Tomašić sa saborskom mirovinom osiguranom još prije 15 godina.

S druge strane, u Saboru više nećemo gledati primjerice Milanku Opačić koja je svoju saborsku mirovinu zaradila još 2002. godine ili Miranda Mrsića koji je, iako stariji, baš kao i Berdardić mirovinu zaradio u šestom sazivu.

Iz Sabora odlaze i Branimir Glavaš i Željko Jovanović koji su si saborsku mirovinu osigurali, ali i od njih mlađi Gordan Maras koji je također bio u šestom sazivu od siječnja 2008. do prosinca 2011.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap