Sređivao lažne mirovine pa dobio tužbu protiv države zbog loših uvjeta u zatvoru

Jasmina Grgurić Zanze
18. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Liječnik Drago Rubala proveo je iza rešetaka skoro dvije godine zbog sređivanja lažnih invalidskih mirovina, a sada će dobiti odštetu zbog neljudskih i ponižavajućih uvjeta u zatvoru. Naime, državu je tužio i dobio spor.

Foto: Pixabay

Popularni radijski voditelji i liječnik dr. Drago Rubala koji je prije nekoliko godina odslužio zatvorsku kaznu zbog sređivanja lažnih invalidskih mirovina, sada će od države dobiti odštetu zbog loših uvjeta u zatvoru, piše Telegram.

Naime, Rubala je bio osuđen na dvije godine zatvora nakon što se nagodio s USKOK-om priznavši višegodišnje malverzacije s mirovinama. Priznao je da je pisao lažne dijagnoze na osnovu kojih je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odobravao invalidske mirovine. Za krivotvorene nalaze dobivao je između 1.700 i 7.500 eura.

“Dobivao sam velike količine kruha, tijesta i krumpira”

Osim zatvorske kazne morao je državi vratiti 75 tisuća eura nezakonite zarade, a oduzet mu je i stan vrijedan 1,6 milijuna kuna. Velikom aferom bilo je obuhvaćeno 69 osoba od kojih se većina nagodila s USKOK-om.

U zatvoru je završio 2011. godine kada je uhićen, a iza rešetaka proveo je i tijekom služenja kazne 2013. i 2014. godine. Tako je proveo ukupno 484 dana, a pušten je osam mjeseci ranije na uvjetnu slobodu. Nedavno je na sudu uspio dokazati da su zatvorski uvjeti bili neljudski i ponižavajući.

Opisao je pritom sobu od 21,1 četvornih metara u zatvoru u Zagrebu, a što je manje od propisanog zakonskog minimuma.

“U toj sobi bilo nas je osam. Osam kreveta, jedan stol i dvije klupe, garderobni ormar u kojeg nisu stale sve stvari pa smo ih držali i ispod krevete. Nešto više od jedan i pol metar kvadratni otpao je na sanitarni čvor.

Nije bilo dovoljnog prirodnog svjetla ni svježeg zraka zbog čega mi je boravak u zatvoru bio dodatno otežan. U toj sobi provodio sam 22 sata dnevno. Unutra je bio i ‘čučavac’ ali bez adekvatne ventilacije, pa su se širili neugodni mirisi”, opisuje Rubala stanje u Zatvoru u Zagrebu.

U istom prostoru, kaže, poslužuje se hrana, ali njezino konzumiranje zbog nedostatka prostora, nedostatka ventilacije i sanitarnog čvora vrlo je neprimjereno i, prema njegovim riječima, vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

“Jeli smo na smjenu, jer nismo svi imali mjesta”, tvrdi.

On kao dijabetičar nije dobivao odgovarajuću prehranu.

“Dobivao sam velike količine kruha, tijesta i krumpira, voće vrlo rijetko”, prisjeća se.

Sud mu dosudio 10.000 kuna odštete

Navodi zatim i kako su madraci na kojima su spavali zatvorenici bili jako stari i dotrajali. Iz njih su virile žice. Sa zidova je padala žbuka. Soba je bila puna žohara koji su im ulazili u krevete, piše Telegram.

Bjelovarčanin (67) mora u zatvor zbog krađe hrane: Bio sam gladan!

Rubala dalje navodi kako je zbog drugih osuđenika loše spavao te kako nije imao adekvatnu liječničku skrb, kao ni lijekove, tlakomjer i aparat za mjerenje šećera. Tuširati su se smjeli jednom tjedno po par minuta, dok su se ostale dane polijevali vodom iznad čučavca.

Zdravlje mu se, ističe, dodatno narušilo kada je prebačen u kaznionicu u Lipovicu. Dobivao je tijesto, krumpir i kolače, što mu je kao dijabetičaru zabranjeno. Pio je, kaže, tablete, ali razina šećera u krvi mu je skočila.

Predstavnici države negirali su njegove navode. Međutim, kako su i ostali zatvorenici koji su s Rubalom dijelili ćelije opisali loše uvjete, sud mu je dosudio 10 tisuća kuna odštete. Iako je tužbom tražio čak 60 tisuća, zbog zaključka vještaka da mu loši zatvorski uvjeti nisu trajno narušili zdravlje dosuđen mu je niži iznos, navodi Telegram.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap