Bjelovarčanin (67) mora u zatvor zbog krađe hrane: Bio sam gladan!

Jasmina Grgurić Zanze
11. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Općinski sud u Bjelovaru osudio je 67-godišnjaka iz okolice Bjelovara na strogu kaznu zatvora, i to zato što je u trgovini ukrao nekoliko suhomesnatih proizvoda. Žalba mu nije pomogla, kao ni činjenica da je policiji i pravosuđu otprije poznat. Na sudu se branio da je bio gladan i da tri dana nije ništa jeo. Ovakva presuda ne bi bila čudna, da daleko veći lopovi i nasilnici u Hrvatskoj ne šeću posve slobodno, primjerice zbog nasilja u obitelji ili krađa u doslovno sto puta većem novčanom iznosu.

Foto: Unsplash

Pola godine zatvora odslužiti mora 67-godišnjak iz okolice Bjelovara zbog krađe koju je u trgovini počinio prije gotovo dvije godine. Naime, u rujnu 2018. godine u križevačkom Lidlu u veliku vrećicu natrpao je suhomesnate proizvode i prošao pored blagajne bez plaćanja, piše Bjelovar.live.

“Bio sam gladan i nisam imao što jesti. Zadnja tri dana nisam ništa pojeo” – branio se 67-godišnjak na sudu.

U zatvor zbog narezaka vrijednih 1.150 kuna

Unatoč životnoj dobi, nije u mirovini i nema stalna primanja, a policiji i pravosuđu poznat je otprije. Presudu od pola godine zatvora izrekao mu je Općinski sud u Bjelovaru, a njegovu žalbu odbio je Županijski sud u Slavonskom Brodu. Odbili su i žalbu državnog odvjetništva.

Naime, sud u Bjelovaru osudio ga je u ožujku 2019. godine kao nepopravljivog recidivista te je tada nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od pola godine. No, on se žalio na količinu ukradenih proizvoda koji mu se stavljaju na teret, tvrdeći da toliko ne bi mogao ni iznijeti iz trgovačkog centra zbog bolesne kralješnice.

Karlovački umirovljenik zbog krađe drva dobio uvjetu kaznu zatvora

Da bi stvar bila gora, u zatvor će morati zbog ukradenih stvari vrijednosti svega 1.150,84 kune. Da je taj iznos bio ispod 1.000 kuna, dakle svega 150 kuna manji, uopće ne bi bio kazneno gonjen, već bi Lidl ukradenu vrijednost morao potraživati putem privatne parnice.

Ipak, detaljan popis ukradenih stvari pokazao je da je vrijednost točna, jer ga je na izlazu iz trgovine zaustavio zaštitar te pozvao policiju.

Državno odvjetništvo također je uložilo žalbu smatrajući da je izrečena kazna preniska. Međutim, sud ju je odbio pod obrazloženjem da je kazna primjerena i da će se njome postići svrha kažnjavanja. Kako je muškarac zbog sličnih slučajeva osuđivan i ranije, sud ovog puta nije imao milosti te mu je izrekao zatvorsku kaznu, navodi Bjelovar.live.

Nasilniku u obitelji samo uvjetna kazna!

Usporedbe radi, portal Mirovina.hr unazad mjesec dana objavio je dvije sudske presude izrečene umirovljenicima koji su za puno veća zlodjela dobili samo uvjetne zatvorske kazne.

Umirovljenik tukao ženu i prijetio da će ju zaklati. Dobio samo uvjetnu kaznu!

Tako je 56-godišnji umirovljenik tukao ženu i prijetio joj pritom pred malodobnom djecom da će ju zaklati. No, on neće iza rešetaka. Općinski sud u Varaždinu izrekao mu je samo uvjetnu kaznu od jedne godine s rokom kušnje od dvije godine.

Drugi slučaj je 69-godišnjeg karlovačkog umirovljenika koji je ukrao drva iz šume u vrijednosti od čak 100.000 kuna. Općinski sud u Karlovcu osudio ga je nepravomoćno na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Očito je za hrvatsko pravosuđe veći zločin ukrasti špek i kobase, nego opustošiti privatnu šumu ili još gore, tući ženu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap