Šokantna predviđanja UN-a za budućnost Hrvatske: Mirovinski sustav ovo neće moći podnijeti

Josip Mihaljević
7. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Statističari iz Ujedinjenih naroda obnovili su svoja predviđanja za promjene vezane uz stanovništvo država. Svjetska populacija će kontinuirano rasti, ali Hrvatska je u vrlo ozbiljnim problemima. Osim što će nam se stanovništvo prepoloviti, promijenit će se i struktura stanovništva što će mirovinski sustav kakav danas poznajemo baciti na koljena.

un

Foto: Ilustracija | Pixabay

Što se tiče svjetske populacije, ona će u sljedećih 30 godina narasti sa 7,7 milijardi na 9,7 milijardi, dok će na kraju

Pogledajte kako Europa "sijedi": Hrvatska će za 40 godina postati zemlja 50-godišnjaka

stoljeća na svijetu biti oko 11 milijardi ljudi.

Taj rast, prema najnovijem izvještaju UN-a, zaobići će Hrvatsku. Prema trenutačnim procjenama, danas u Hrvatskoj živi oko 4,1 milijuna ljudi. U sljedećih 30 godina bit će oko 3,4 milijuna ljudi, a do kraja stoljeća tek 2,2 milijuna. Projekcije su rađene na temelju važećeg prirasta stanovništva, tako da bi situacija mogla popraviti, ali i postati još gorom.

Foto: UN

Kako će se i kada to odraziti na mirovinski sustav?

Hrvatska je imala četiri radnika na jednog umirovljenika, a danas je taj omjer gotovo izjednačen

Sustav međugeneracijske solidarnosti, kakav dominantno postoji u Hrvatskoj, ovisi snažno o omjeru umirovljenika i radnika. On je već sada u jako lošem omjeru (1 umirovljenik na 1,26 radnika), a UN-ove projekcije govore da će u budućnosti biti još gore. Ne samo da mirovine neće rasti, nego će i padati.

Graf iznad objašnjava da će stanovnika biti sve manje. To ionako nije ključna stvar za mirovinski sustav jer on više ovisi o strukturi stanovništva.

Na sljedećem grafu možete vidjeti da će broj 60+ stanovništva u narednim godinama rasti i rasti. Stabilizirat će se oko 2050. godine, ali tada će zajedno s ostatkom Hrvatske i njih biti sve manje i manje.

Foto: UN predviđa da će broj starijih od 60 u Hrvatskoj biti sve veći, da bi nakon 2050. godine krenuo padati zajedno s ukupnim stanovništvom UN

S druge strane, kako broj starijih u početku bude bio sve veći – radno sposobnog stanovništva (20-64 godine) će biti sve manje. Dakle, čak i u slučaju da će svi radno sposobni ljudi uopće biti zaposleni, u velikim smo problemima.

Što se događa s mirovinskim sustavom u tom trenutku? Uplata će biti sve manje i to će rezultirati manjim mirovinama. Neće imati od kuda rasti. Jedino bi se mogli osloniti na državu, ali kao što će radnika biti manje – i država će ubirati manje poreza koji bi mogao pogurati mirovinski sustav.

Foto: UN predviđa pad radno aktivnog stanovništva | UN

 

 

Šokantna predviđanja UN-a za budućnost Hrvatske: Mirovinski sustav ovo neće moći podnijeti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap