Cijene hrane podivljale na svjetskom tržištu, najveće su od kada UN bilježi podatke

Josip Mihaljević
8. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Cijene hrane u svijetu dosegnule su u veljači najvišu razinu od kada agencija Ujedinjenih naroda FAO prati podatke. Podaci su uglavnom prikupljeni prije ruske invazije na Ukrajinu, a analitičari strahuju da bi se poskupljenja mogla nastaviti i u idućim mjesecima.

hrana

Foto: Unsplash

Cijene hrane u svijetu porasle su u veljači 24,1 posto u odnosu na isti mjesec u prošloj godini te su sada na najvišoj razini od kada agencija za hranu Ujedinjenih naroda prati podatke, piše N1.

Hrana je u veljači 3,9 posto skuplja u odnosu na prošli mjesec, a rast je u zadnjih 30 dana potaknut poskupljenjem biljnih ulja, mlijeka i mliječnih proizvoda. FAO-ovo izvješće, objavljeno u petak, govori nam kako je za 8,5 posto raslo palmino, sojino i suncokretovo ulje u odnosu na prošli mjesec. U izvješću problematiziraju strah od poremećaja izvoza suncokretovog ulja iz crnomorske regije zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja s Rusijom čini 80 posto globalnog izvoznog tržišta.

Cijene žitarica na mjesečnoj razini rastu 3 posto, kukuruz 5,1 posto, a pšenica 2,1 posto. Međutim, na globalnom tržištu cijene pšenice penju se na rekordne razine kakve nismo vidjeli od 2008. godine.

Podaci u FAO-ovoj analizi prikupljeni su uglavnom prije ruske invazije na Ukrajinu i analitičari sugeriraju da bi i tijekom idućeg mjeseca mogli bilježiti veći skok cijena namirnica.

Mlijeko i mliječni proizvodi skuplji su za 6,4 posto u odnosu na prošli mjesec, jedino meso još nije jače poskupjelo (1,1 posto u odnosu na siječanj).

Marić: PDV nećemo spustiti zbog mirovina

Poskupljenja je u RTL-u Danas komentirao i ministar financija Zdravko Marić:

“To je ono što cijelo vrijeme govorimo, a to je da cijene nitko ne može predvidjeti. Danas smo došli do gotovo najviših povijesnih razina cijena sirove nafte na svjetskim tržištima”, kazao je Marić.

Govoreći o daljnjim poskupljenjima i mogućim potezima države, Marić je kazao kako je Vlada već intervenirala u trošarine. Smatra kako nema puno prostora za daljnje spuštanje PDV-a jer se njime financiraju i mirovine:

“Što se tiče PDV-a, nemojmo zanemariti da se iz PDV-a, kao našeg najizdašnijeg prihoda, isplaćuje čitav niz rashoda, od mirovina, zdravstva, socijale, plaća i tako dalje. Ne možemo sve naše probleme rješavati isključivo i samo poreznim sustavom i snižavanjem poreza”, kazao je Marić.

 

Cijene hrane podivljale na svjetskom tržištu, najveće su od kada UN bilježi podatke
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap