Nova pravobraniteljica poziva na obvezujuću konvenciju o pravima starijih osoba

Josip Mihaljević
2. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Novoizabrana pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter već ima jednu inicijativu u korist starijih. Zajedno s još 30 potpisnika traži se potpisivanje obvezujuće konvencije o ljudskim pravima starijih osoba.

pučka pravobraniteljica tena

Foto: Tena Šimonović Einwalter | Youtube screenshot

Novoizabrana pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, zajedno s još 30 potpisnika, traži da se uvede obvezujuća konvencija o ljudskim pravima starijih na razini UN-a. U zajedničkoj izjavi za 11. sastanak UN-ove radne skupine o starenju 29. ožujka napisali su kako bi “sveobuhvatan međunarodni obvezujući instrument” polučio s najsnažnijom zaštitom prava starijih osoba.

Daju punu podršku glavnom tajniku UN-a Antonia Guterresa koji je ranije pozvao na građenje snažnijih zakonskih okvira na nacionalnoj i međunarodnoj razini kako bi se zaštitila prava starijih.

“Nastavno na opširne materijale koje su već predstavljene UN-ovoj Radnoj skupini za starije, vjerujemo kako je vrijeme da Radna skupina i formalno odluči i započne pisanje nacrta novog međunarodnog instrumenta koji bi trebao biti nadograđen u obvezujuću konvenciju o ljudskim pravima starijih osoba.

Želimo naglasiti važnost dostojanstva, autonomije i samostalnosti starijih osoba, kao i njihovu jednakost i sudjelovanje u društvu. Ovi principi bi trebali biti obuhvaćeni u preambuli, a dokument bi morao identificirati potrebne korake kako bi starije zaštitili od dobne diskriminacije, kako bi im osigurali puno uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda starijih osoba”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Što bi takav dokument donio starijima? Predlaže se da bi trebao zadovoljiti sljedeće kriterije:

  1. ne smanjiti najveći postojeći međunarodni okvir ljudskih prava
  2. naglasiti pozitivan potencijal starijih osoba i osigurati njihovo uživanje u mogućnostima i ljudskim pravima na jednakoj razini kao ostali, bez diskriminacije
  3. naglasiti da su vlasnici prava starije osobe, koju čine heterogena skupina osoba s različitim sposobnostima i potrebama te koji mogu igrati različite uloge u društvu. Dokument bi trebao uključiti intersekcionalni pristup kao i perspektivu od najranjivijih skupina
  4. pokazati da tehnološki napredak i klimatske promjene utječu na živote starijih osoba u društvima koje stare i trebalo bi ih uokviriti u kontekstu ljudskih prava

Ova inicijativa za sada ima podršku iz Hrvatske, El Salvadora, Gruzije, Njemačke, Nizozemske, Filipina, Poljske, Srbije, Slovenije, Ukrajine, Ujedinjene Kraljevine, Belgije, Rumunjske, Slovačke, kao i niza udruga civilnog društva iz raznih zemalja.

 

Nova pravobraniteljica poziva na obvezujuću konvenciju o pravima starijih osoba
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap