Pogledajte kako Europa “sijedi”: Hrvatska će za 40 godina postati zemlja 50-godišnjaka

Jasmina Grgurić
22. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Do 90-ih godina, Hrvatska je bila zemlja mladih u 20-im godinama života. Devedesete su nam donijele 30-e, da bi u 21. stoljeću prosječan Hrvat postao star 40 godina. Nažalost, krećemo se prema pola stoljeća starosti stanovništva…

Ilustracija: Pixabay

O silnoj potrebi demografske obnove, i mjera koje bi do nje trebale dovesti, u posljednje se vrijeme govori mnogo. I to s razlogom. Stanovništvo stari, što neumoljivo potvrđuju i statistike. Naši stručnjaci upozoravaju na podatak da imamo čak 100.000 stanovnika starijih od 80 godina više, nego što je to bilo 2002. godine.

Hrvatska rapidno iseljava i stari: Imamo čak 100.000 više starijih od 80 godina nego 2002.

Bez mladih koji ostaju ovdje zasnivajući obitelji te nužnih ekonomskih promjena kao osnovnog preduvjeta za to, ne gine nam još crnji scenarij. Upravo njega znanstvenici predviđaju do 2050. godine. Projekcije kažu da će Hrvatska tada imati 16 posto stanovništva manje nego danas, broj starijih od 65 godina porast će za čak 85 posto pa će tako prosječni Hrvat imati 50 godina.

Potvrđuje to i ova demografska vizualizacija koju je također objavio jedan od priznatih svjetskih ekonomskih stručnjaka za demografske procese, Aron Strandberg. Izradio je simulaciju starenja Europe, koja kao najstariji kontinent stari i u svojoj populaciji.

Ubrzana karta jasno prikazuje kako je Hrvatska od zemlje 20-godišnjaka iz godine u godinu postajala sve starija, 90-ih je bila zemlja 30-godišnjaka, a 2000-ih smo već zakoračili u dob od 40 godina. Nastavit ćemo se kretati prema 50 godina, a 2060. godine “napunit” ćemo pola stoljeća prosječne starosti stanovništva. Ista sudbina zadesit će i Italiju, Španjolsku, susjednu BiH, Njemačku, Poljsku…

 

Pogledajte kako Europa “sijedi”: Hrvatska će za 40 godina postati zemlja 50-godišnjaka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap